Süss, főzz kefirrel: sütitésztába, salátába keverheted, de húst is forgathatsz bele

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régen a kefirt a próféta italaként emlegették, mivel a legenda szerint a kaukázusi emberek Mohamedtől kapták ajándékba a kefirmagokat, vagyis a kefirgombát, amelyből az ital készül.

Miután Mohamed próféta odaadta ajándékát, csak annyit kért a kaukázusi emberektől, hogy őrizzék meg az ital titkát, így megtartva varázslatos erejét. A kefirrel még Marco Polo is találkozott, igaz, feljegyzéseiben nem volt túl bőbeszédű, annyit jegyzett meg, ivott valami nagyon finomat.

A kefir titkát egészen sokáig őrizték, mígnem a 19. században felfedezték a savanyú frissítőben rejlő lehetőségeket. Az oroszok sajátos módszerhez folyamodtak, hogy megszerezzék a kefir előállításának titkát, csinos kémet küldtek a rejtély nyomába, ak ha nehezen is, de megszerezte a receptet, így a kefir mindenki számára elérhető lett.

kct

Az egészséges ital hozzátartozik a hétköznapokhoz. Sokan indítják vele a napot, akár magában elkortyolják vagy valamilyen pékárut esznek mellé. A kefir azonban ennél sokkal több lehetőséget rejt magában, bátran lehet használni sütés és főzés során, gazdagíthat főzeléket, süteményt, készülhet belőle hús- vagy zöldségbunda, salátaöntet és még mártogatós is. Mutatjuk a kedvenc kefires receptjeinket, amelyeket kötelező kipróbálni!

Puha kifli

A kelt tésztás finomságok készítésétől sokan tartanak, pedig nincs rá okuk! A jól kidagasztott házi tésztának nincsen párja, a konyhában terjengő illat, na meg a végeredmény mindenkit elvarázsol. A kifli tésztája a kefirtől lesz elképesztően finom, a nassra szó szerint addig jár az ember, amíg van, úgyhogy az a legjobb, ha dupla adaggal sütsz belőle.

37590883 3aac978b25373ab0bbbb0310de9a0668 wm

Kefires minipalacsinta

A savanykás kefir palacsintatésztába is kerülhet. Az amerikaiak reggeli pufi palacsintájában mindenképpen próbáld ki. A picit vastagabb tésztát nagyon puhává, könnyű állagúvá varázsolja, érdemes megsütni.

kpct

Prósza kefirrel

A prósza régi kedvenc, főleg a vidéken élő mamák specialitása. Az egyszerű finomság tésztája kukoricalisztből áll, amelyre lekvárt vagy tejfölt szoktak kanalazni, úgy sütik készre. Természetesen a tészta minden nélkül, tepsibe simítva is készülhet, a kefir épp elég pluszt ad a süteményhez. Ha kisült, mehet rá porcukor vagy édes krém.

32921172 7db8cdbdc32defe2ad9c0e296187a6ea wm

Vaníliatorta

A torta a krémtől lesz mutatós, amit kézügyességtől függően kanalazhatsz a tésztára, de nagy segítség lehet a habzsák is. A látványa ellenére egyszerűen készül, csupán piskóta és vaníliás krém alkotja. A tortáknál mindig a krém a főszereplő, általában abba szeret bele az ember, de a vaníliatorta esetében a tésztát sem lehet figyelmen kívül hagyni, amely kefirrel készítve könnyű és nagyon puha lesz.

vtct

Kefires bundában sült csirkemell

A kefirt főként süteményekben használják, pedig sós fogásoknál is érdemes. Itt van rögtön egy frissensült. A csirkemell fűszeres bundát kap, amely nem ropogós, hanem egy stabil, lágy tészta. A hús nagyon omlós lesz tőle, ráadásul a pácban 1-2 napig is elállhat gond nélkül. Nagy előnye még, hogy órákkal a sütés után is ugyanolyan finom.

34852057 b1708f0a43261d1e0906018e07bece51 wm

Okroshka

Az okroshka az oroszok hideg levese, amely tele van ízzel és vitaminnal. A nyári leves nagyon különlegesen készül, a lé fő alkotóeleme a kefir, amit mustárral, citromlével és fűszerekkel kell egybeturmixolni. A levesbetétek is nagyon izgalmasak, főtt tojás és krumpli, valamint nyers uborka, retek gazdagítja. Különleges, zamatában a nyarat idéző leves.

oct

Hűtőben kelesztett lángos

A lángos hazai kedvenc, amit nyári strandolások alkalmával különösen jólesik falatozni, de ha épp piacon vásárol az ember és megéhezik, ott is jó beleharapni. Ezerféle változata létezik, sokféle feltéttel lehet kínálni, de a tésztának is többféle receptje van. A népszerű fajták közé tartozik a kefires tésztával készült lángos, melynek nagy előnye, hogy a bedagasztott tészta a hűtőben 1 hétig is tárolható, de ebben az esetben légmentesen, olajjal megkenve tedd el.

29100851 3ed5f3880c563acf1547f247b2ad9ef2 wm

A kefirből isteni salátaöntetek vagy mártogatósok is az asztalra kerülhetnek. Ha öntet készül, 3-4 deciliter kefirt keverj össze sóval, 2 evőkanál olívaolajjal, fél citrom levével, keverj hozzá petrezselymet vagy újhagymát, majd csorgasd fejes- vagy jégsalátára, de pirított cukkinihez, padlizsánhoz vagy sárgarépához is remekül illik. Mártogatós esetében a választott fűszereket keverd el a sűrű kefirrel, majd kínálj mellé julienne-re vágott zöldségeket.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors,  Botos Claudia/Sóbors,  Szász Eszter /Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük