Egyszerű, krémes és ellenállhatatlan a kukoricakrémleves
Tejföllel és baconnel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kukoricával méltatlanul keveset foglalkoztunk eddig, és ez így nem mehet tovább, mert sokkal többre hivatott, mint rizsbe főzni, vagy lerágcsálni egyenesen a csőről. Főzzünk belőle levest!
Még soha nem láttam embert, aki ne szerette volna a kukoricát, ebből következően a kukoricalevest is mindenki lelkesen falatozta. Persze, sokat segít, ha a tetejét mindenféle finomságokkal szórjuk meg: sajttal, magvakkal, sonkával, baconnel, vagy akár zöldségekkel. Vagy ezzel minddel egyszerre.
Ez a recept abból a szempontból különleges, vagyis más, mint a többi krémleves, hogy nem pépesítjük az egészet, csak egy részét. A kukoricára jó ráharapni, vicces, amikor szétpukkannak a szemek a fogunk alatt. A krémleves viszont sokkal jobban néz ki, ezért választom általában ezt a felemás megoldást. A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad.
Fagyasztott igen, konzerv inkább nem
Kukoricalevest természetesen egész évben lehet főzni. Természetesen lehet úgy indítani, főleg szezonban, hogy megvesszük a kukoricacsöveket, lelkesen megfőzzük, majd levágjuk a csőről a szemeket - és hozzálátunk a leveshez. Vagy előrántjuk a mélyhűtőből a kukoricás zacskót, és már mehet is a fazékba. A konzervet nem javasolom, szerintem egyik sem igazán finom. A fagyasztott kukoricából is leves lesz 20 perc alatt.
Kukoricakrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 evőkanál vaj és olaj keveréke
- 1 fej hagyma kisebb
- 0.5 kilogramm kukorica
- 1 gerezd fokhagyma
- 1.5 liter víz
- 1 darab leveskocka (bio)
- 1.5 deciliter tejföl vagy tejszín
- ízlés szerint levesbetétnek sajt, sonka, magvak, zöldségek, stb
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük a vajjal elkevert olajon.
Hozzáadjuk a kukoricaszemeket, és felöntjük vízzel. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a leveskockát, ha nincs benne só, akkor sózzuk is. Főzzük, amíg meg nem puhul a kukorica.
Közben elkészíthetjük a levesbetétet: ízlés szerint lereszeljük a sajtot, megpirítjuk a sonkát vagy a magvakat, felvágjuk a zöldséget, stb.
Amikor megfőtt a leves, kiszedjük a felét egy másik tálba. A fazékba pedig beleöntjük a tejfölt vagy tejszínt, és botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a leves másik felét, elegyítjük. Kész a kukoricakrémleves.
Fotó: Shutterstock