Kókusztejes csirkecurry egyszerűen - Nem kell hozzá extra alapanyag
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
A kókusztejes currykben az a jó, hogy különlegesek, édesek-savanykásak-fűszeresek, de nincs velük szinte semmi munka. Egyetlen hibájuk az volt, hogy sokfelé kellett rohangálni azokért a különleges hozzávalókért, amikből áll, így ezt a nehézséget is rövidre zártam.
Ez persze komoly csalás, és beismerem, hogy így már szinte nem is nevezhető currynek ez a fogás, hiszen több alapanyagot is behelyettesítettem valami mással. Valóban nem ugyanaz az ízvilág a végeredmény, de még így is egy nem hétköznapi, ugyanakkor szögegyszerű, melengető, téli náthaűző fogás lett belőle.
A kaffir lime levél helyett citromhéjat tettem bele, galanga helyett gyömbért, a citromfüvet pedig elhagytam. Kókusztej azért kell bele, de az már szerencsére mindenütt kapható. Végső esetben csirkemellből is meg lehet főzni, de igazán puha akkor lesz a hús, ha combból csináljuk.
A legmeglepőbb, hogy így, egyszerűsített, tompább ízvilággal elkészítve a gyerekek is imádják. A felnőttek azért kapnak bele egy csomó csilit a végén, csak hogy minden a helyére kerüljön. A tetejére nagyon jól megy egy kis aranyszínűre pirított kókuszreszelék, ha van otthon, nálunk a kép készültekor ez épp hiányzott a kamrából. Párolt rizs megy jól hozzá.
Kókusztejes csirkecurry - egyszerűsítve
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 evőkanál friss gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1 kilogramm csirkecomb filé
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál olaj
- 3 deciliter kókusztej
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors