Kókusztejes csirkecurry egyszerűen - Nem kell hozzá extra alapanyag

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kókusztejes currykben az a jó, hogy különlegesek, édesek-savanykásak-fűszeresek, de nincs velük szinte semmi munka. Egyetlen hibájuk az volt, hogy sokfelé kellett rohangálni azokért a különleges hozzávalókért, amikből áll, így ezt a nehézséget is rövidre zártam.

Ez persze komoly csalás, és beismerem, hogy így már szinte nem is nevezhető currynek ez a fogás, hiszen több alapanyagot is behelyettesítettem valami mással. Valóban nem ugyanaz az ízvilág a végeredmény, de még így is egy nem hétköznapi, ugyanakkor szögegyszerű, melengető, téli náthaűző fogás lett belőle. 

A kaffir lime levél helyett citromhéjat tettem bele, galanga helyett gyömbért, a citromfüvet pedig elhagytam. Kókusztej azért kell bele, de az már szerencsére mindenütt kapható. Végső esetben csirkemellből is meg lehet főzni, de igazán puha akkor lesz a hús, ha combból csináljuk.

A legmeglepőbb, hogy így, egyszerűsített, tompább ízvilággal elkészítve a gyerekek is imádják. A felnőttek azért kapnak bele egy csomó csilit a végén, csak hogy minden a helyére kerüljön. A tetejére nagyon jól megy egy kis aranyszínűre pirított kókuszreszelék, ha van otthon, nálunk a kép készültekor ez épp hiányzott a kamrából. Párolt rizs megy jól hozzá.

Kókusztejes csirkecurry - egyszerűsítve

DSC 4020

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 evőkanál friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 kilogramm csirkecomb filé
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 deciliter kókusztej
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gyömbért és a hagymát meghámozzuk, és a fokhagyma gerezdekkel, valamint a kurkumával együtt pürésítjük.A húst nagyobb darabokra vágjuk. Egy fazékban felhevítjük az olajat, és beletesszük a hagymás keveréket. Pár percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúst. Felöntjük a kókusztejjel, beletesszük a citromjéjat és a cukrot, majd felforraljuk. Ha felforrt, egészen alacsonyra mérsékeljük a lángot, és halkan egy órán át zümmögtetjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük