Egytojásos kevert sütemény – Az egyszerű tészta napokig puha és szaftos marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az édes sütemény egyszerű alapanyagokból készül, szerénysége ellenére állaga napokig puha és szaftos marad.
Az egytojásos süti bátran variálható, jelen esetben a kakaós tésztába lekvár kerül, ami bármilyen ízesítésű lehet, én barackosat vagy erdei gyümölcsöset szoktam belekanalazni. Lekvár helyett valamilyen főzött krémet is használhatunk. Azért szeretem különösen ezt a receptet, mert a tészta 4-5 napig is képes megőrizni szaftos, puha állagát, persze nem biztos, hogy addig megmarad.
Az egytojásos sütibe nagyobb mennyiségben kerül sütőpor, hogy a tészta megemelkedjen, a hagyományos receptekben a sok-sok tojás gondoskodik a tészta légies állagáról, itt most a sütőpor végzi ezt a feladatot. Többféleképpen is elkészíthetjük ezt a süteményt, például keverhetünk bele durvára vágott diót vagy mogyorót, de aszalt gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk. Tálalásnál vágjuk tetszőleges formára, kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt, csokiöntetet vagy jó nagy adag tejszínhabot.
Egytojásos kevert sütemény
Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 2 evőkanál lekvár
- 1 bögre cukor
- 13 dekagramm vaj
- 1 bögre tej
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet tálba öntjük, hozzákeverjük a kakaót és a sütőport.
A vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt, a tejet, beleszórjuk a lisztes keveréket, alaposan összekeverjük.
A masszát vajjal kikent, közepes méretű tepsibe adagoljuk, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Fotó: Getty Images