A klasszikus baracklekváros piskótatekercs receptje: sokaknak ezért nem sikerül
Többé nem fog megtörni a piskótatekercsed, és legalább olyan jó lesz, mint a cukrászdai.
A piskótatekercs egyszerű, mégis lehengerlő desszert, amelyet számos ízesítésben elkészíthetsz. Nagy kedvenc a baracklekvárral megkent retró rolád, de a citromkrémes változatot is érdemes kipróbálni.
A piskótatekercs mutatós, tökéletes vendégváró, amelyet gyümölcsökkel is megtölthetsz. A banánnal készült rolád elefántkönnycsepp néven ismert. A tésztára hagyományosan vaníliás pudingos krém kerül, helyette tejszínessel vagy mascarponéval is kipróbálhatod. Ha szeretnéd, cifrázd bátran, vond be ét- vagy fehér csokoládéval a roládot.
Piskótatekercset készíteni egyszerű, a legnagyobb hibalehetőség azonban a feltekerésben rejlik. A titok annyi, hogy még melegen csavard fel, így biztos, hogy nem törik, és a formáját is sokkal szebben megőrzi a tészta.
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot.
A lisztet forgassuk egybe a sütőporral és kakaóval.
A tojássárgáját keverjük habosra, adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tojáshabot.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük meg.
A tésztáról még melegen húzzuk le a sütőpapírt, majd tiszta konyharuha segítségével tekerjük fel.
Krém:
A tejszínes port a tejjel főzzük meg a csomagoláson írt utasítások szerint, majd várjunk, amíg teljesen kihűl.
A pudingot a szobahőmérsékletű vajjal és a cukorral keverjük habosra.
Összerakás:
A feltekert tésztát terítsük ki, kenjük meg a krémmel.
A banánokat pucoljuk meg, hosszában fektessük a krémre, utána a tésztát tekerjük fel.
A süteményt szeletelés előtt néhány órára helyezzük a hűtőbe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu