Így lesz tökéletes a házi piskótatekercs – Szilvalekvárral is isteni

szilvalekváros piskótatekercs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piskótatekercs megunhatatlan sütemény, semmi bonyolult, mégis tökéletes a lekvár és a piskóta ízharmóniája.

Már az iskolában is ünnepnek számított, ha piskótaroládot adtak tízóraira. Azóta is a gyerekkort idézi, főleg a klasszikus baracklekváros változat.

Nemcsak lekvárral lehet megtölteni a piskótát, hanem például csokikrémmel is, de magát a tésztát is lehet ízesíteni, színezni. Azért a legtöbben mégis a lekvárosért rajonganak, hiszen az a hagyományos. Ősszel egy jó szilvalekváros például kitűnő választás, a sütemény sem lesz olyan édes.

A piskótatekercs elkészítése csak odafigyelést igényel, azért, hogy tényleg puha legyen a tészta, a tojásfehérjéből kemény habot kell verni. Miután megsült, még melegen kell feltekerni, hogy ne törjön meg. Ha kihűlt, ki lehet tekerni, megtölteni, majd újra feltekerni, és már készen is van.

Házi piskótatekercs szilvalekvárral

szilvalekváros piskótatekercs recept

Hozzávalók 12 szelethez:

Piskótatekercs

  • 6 darab tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • szóráshoz porcukor
  • 1 csipet

Töltelék

  • 100 gramm szilvalekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot. A tojássárgájához keverjük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habverővel keverjük krémesre, szinte habosra. Fontos, hogy ezt a lépést ne siessük el, mert ettől lesz levegős a piskóta. Szitáljuk bele a sütőporral kikevert lisztet, majd keverjük csomómentesre. A végén óvatosan forgassuk a habot a tésztához. 

Ebbe a piskótatekercsbe házi szilvalekvár kerül, amihez itt találtok receptet. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

A tésztából két tekercs lesz, vegyük félbe a tésztát, az egyik felét kenjük egy sütőpapírral lefedett tepsire. Süssük 15 percig, majd készítsük el ugyanígy a másikat is. 

Ha megsült, várjunk egy keveset, majd még melegen tekerjük fel úgy, hogy lehúzzuk róla a sütőpapírt. Várjuk meg, míg kihűl, tekerjük ki, kenjük meg lekvárral, majd tekerjük fel újra. Szórjuk meg porcukorral tálalás előtt.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük