Füstös hússal töltött tortillatekercsek chiliszószban, avagy enchilada
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csodás kényeztető étel és praktikus maradékfelhasználó ebéd egyben ez a húsos tekercs, vagyis a mexikói enchilada.
Ez az étel a chiliről szól. Nem a csípősségről, hanem a szárított és füstölt mexikói chilipaprikák fantasztikus aromáiról: dohány, aszalt szilva, bogyós gyümölcs, csokoládé és kávé játszik szerepet egy brutálisan gazdag mártásban. Az isteni chilis-húsos raguval meg kell tölteni a tortillalapokat, majd azokat feltekerve tepsibe sorakoztatni, nyakon önteni a szósszal, végül sajttal beborítani.
Az enchilada a világ egyik legvagányabb comfort foodja: húsos, sajtos és nagyon szaftos, egy örök kedvenc. Nem kell túl bonyolult receptre gondolni, sem az elkészítése, sem a hozzávalók listája nem túl komplikált.
Enchilada füstöltchili-szószban
Hozzávalók 4 személyre
A chilis-húsos raguhoz:
- 6 darab szárított chilipaprika
- 1 liter meleg víz az áztatáshoz
- 250 gramm darált marhalapocka vagy -comb
- 3 evőkanál étolaj
- 1 fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 0.5 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint só
- 5 deciliter húsleves
- 5 deciliter passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál liszt
Az enchiladához:
- 12 darab tortillalap
- 40 dekagramm zsíros sajt (edami, gouda, cheddar)
- 4 darab hagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A chilis-húsos raguhoz szárazon felhevítünk egy serpenyőt, majd a kimagozott, szárított chiliket kettévágva addig hevítjük benne, míg illatozni kezdenek. Ezután a chiliket egy tálba dobjuk, felöntjük meleg vízzel és 20 percig ázni hagyjuk.
Közben egy lábasban 1 evőkanál olajat hevítünk, lepirítjuk rajta a darált húst. Kiszedjük, a zsiradékon pedig világos színűre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Késes aprítógépbe tesszük őket, hozzáadjuk a kinyomkodott chiliket, a római köményt, oregánót, borsot és kakaóport. Finomra aprítjuk, majd 2,5 dl húslevessel lágy pasztává turmixoljuk. Ha kell, tovább hígítjuk 1 dl húslevessel vagy vízzel, végül szűrőn átpasszírozzuk.
2 evőkanál olajat hevítünk egy serpenyőben, beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Rádobjuk a chilipasztát, a húst és felöntjük a maradék húslevessel és passatával. Felforraljuk, alacsonyra vesszük a lángot, majd kb. 30 percig főzzük, amíg a hús megpuhul, a szósz pedig besűrűsödik.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd alacsony lángon, kevés sóval világosbarnára karamellizáljuk benne a vékony szeletekre vágott hagymát. Végül összeállítjuk az enchiladát: a tortillákat megtöltjük reszelt sajttal és karamellizált hagymával, majd feltekerjük. Egy hőálló tál alján szétterítjük a chiliszósz harmadát és szorosan egymás mellé pakoljuk a tortillákat. Nyakon öntjük a maradék szósszal, megszórjuk a 10 dkg reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 10-15 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
További szuper mexikói receptekért kattints ide!
Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images