5 hozzávaló kell a tökéletes házi tortillalaphoz: a sütés 2 perc alatt megvan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A jó taco vagy burrito elképzelhetetlen finom tortillalap nélkül, amit érdemes házilag készíteni, hogy tényleg tökéletes legyen.
Tortillalapból annyiféle laktató étel készülhet: taco vagy burrito, de tökéletes kenyérhelyettesítő is, mártogatósok mellé kifejezetten ajánlott. A mexikói laposkenyér eredetileg kukoricalisztből készül, azonban itthon inkább sima finomlisztből vagy vegyesen készítik, ugyanis a Magyarországon kapható kukoricaliszt tulajdonságai eltérnek a mexikóitól.
A másik megosztó kérdés a zsiradék: egyesek olajat, mások vajat használnak. Mindkettővel ugyanúgy működik a recept, de szerintem vajjal finomabb, gazdagabb ízű lesz a végeredmény.
A harmadik pont a sütőpor használata. Mivel laposkenyérrel van szó, sőt, az a jó, ha minél vékonyabb lapokat sütünk, nem feltétlenül szükséges bele, én mégis azt mondom, érdemes egy kicsit a liszthez keverni - picit könnyedebb, levegősebb lesz tőle, véletlenül sem lesz száraz vagy kemény.
Házi tortillalap
Hozzávalók 10 darabhoz
- 250 gramm finomliszt
- 1 és negyed teáskanál só
- 0.25 teáskanál sütőpor
- 60 gramm vaj
- 160 milliliter víz
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a lisztes keverékhez.
Öntsünk hozzá kb. 160 milliliter kézmeleg vizet, majd gyúrjunk egynemű tésztát az alapanyagokól.
Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, míg rugalmas, homogén nem lesz a tészta.
Ha tacónak szánnánk a tésztát, készítsünk belőle 10 egyforma méretű golyót, ha burritónak, akkor 5 nagyobbat.
Fedjük le a tésztagolyókat konyharuhával, majd minimum 30 percig, de inkább 1-2 óráig hagyjuk pihenni.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztagolyókat olyan vékony köralakra, amilyenre csak tudjuk.
Készítsünk elő egy kb. 30 centiméter átmérőjű tapadásmentes serpenyőt, tegyük közepes lángra, forrósítsuk fel. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd addig süssük, míg a tészta itt-ott megemelkedik és az alján már látni lehet barna foltokat. Fordítsuk meg, a másik felét is süssük barnára. Egy tortillalapnak elég kb. 60 másodperc.
Fotó: Getty Images