5 hozzávaló kell a tökéletes házi tortillalaphoz: a sütés 2 perc alatt megvan

3
Nyomtatás
tortillalap2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A jó taco vagy burrito elképzelhetetlen finom tortillalap nélkül, amit érdemes házilag készíteni, hogy tényleg tökéletes legyen.

Tortillalapból annyiféle laktató étel készülhet: taco vagy burrito, de tökéletes kenyérhelyettesítő is, mártogatósok mellé kifejezetten ajánlott. A mexikói laposkenyér eredetileg kukoricalisztből készül, azonban itthon inkább sima finomlisztből vagy vegyesen készítik, ugyanis a Magyarországon kapható kukoricaliszt tulajdonságai eltérnek a mexikóitól.

A másik megosztó kérdés a zsiradék: egyesek olajat, mások vajat használnak. Mindkettővel ugyanúgy működik a recept, de szerintem vajjal finomabb, gazdagabb ízű lesz a végeredmény.

A harmadik pont a sütőpor használata. Mivel laposkenyérrel van szó, sőt, az a jó, ha minél vékonyabb lapokat sütünk, nem feltétlenül szükséges bele, én mégis azt mondom, érdemes egy kicsit a liszthez keverni - picit könnyedebb, levegősebb lesz tőle, véletlenül sem lesz száraz vagy kemény.

Házi tortillalap

tortillalap

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 250 gramm finomliszt
  • 1 és negyed teáskanál
  • 0.25 teáskanál sütőpor
  • 60 gramm vaj
  • 160 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a lisztes keverékhez. 

Öntsünk hozzá kb. 160 milliliter kézmeleg vizet, majd gyúrjunk egynemű tésztát az alapanyagokól.

Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, míg rugalmas, homogén nem lesz a tészta.

Ha tacónak szánnánk a tésztát, készítsünk belőle 10 egyforma méretű golyót, ha burritónak, akkor 5 nagyobbat.

Fedjük le a tésztagolyókat konyharuhával, majd minimum 30 percig, de inkább 1-2 óráig hagyjuk pihenni.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztagolyókat olyan vékony köralakra, amilyenre csak tudjuk.

Készítsünk elő egy kb. 30 centiméter átmérőjű tapadásmentes serpenyőt, tegyük közepes lángra, forrósítsuk fel. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd addig süssük, míg a tészta itt-ott megemelkedik és az alján már látni lehet barna foltokat. Fordítsuk meg, a másik felét is süssük barnára. Egy tortillalapnak elég kb. 60 másodperc.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon