![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 hozzávaló kell a tökéletes házi tortillalaphoz: a sütés 2 perc alatt megvan
![tortillalap2](https://kep.index.hu/1/0/3407/34070/340702/34070257_2608869_bb292b74cb06e0e68bd43cce9d7f2ae1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A jó taco vagy burrito elképzelhetetlen finom tortillalap nélkül, amit érdemes házilag készíteni, hogy tényleg tökéletes legyen.
Tortillalapból annyiféle laktató étel készülhet: taco vagy burrito, de tökéletes kenyérhelyettesítő is, mártogatósok mellé kifejezetten ajánlott. A mexikói laposkenyér eredetileg kukoricalisztből készül, azonban itthon inkább sima finomlisztből vagy vegyesen készítik, ugyanis a Magyarországon kapható kukoricaliszt tulajdonságai eltérnek a mexikóitól.
A másik megosztó kérdés a zsiradék: egyesek olajat, mások vajat használnak. Mindkettővel ugyanúgy működik a recept, de szerintem vajjal finomabb, gazdagabb ízű lesz a végeredmény.
A harmadik pont a sütőpor használata. Mivel laposkenyérrel van szó, sőt, az a jó, ha minél vékonyabb lapokat sütünk, nem feltétlenül szükséges bele, én mégis azt mondom, érdemes egy kicsit a liszthez keverni - picit könnyedebb, levegősebb lesz tőle, véletlenül sem lesz száraz vagy kemény.
Házi tortillalap
![tortillalap](https://kep.index.hu/1/0/3407/34070/340702/34070267_036cbd3a564a0d4b7c2becc3335af17d_wm.jpg)
Hozzávalók 10 darabhoz
- 250 gramm finomliszt
- 1 és negyed teáskanál só
- 0.25 teáskanál sütőpor
- 60 gramm vaj
- 160 milliliter víz
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a lisztes keverékhez.
Öntsünk hozzá kb. 160 milliliter kézmeleg vizet, majd gyúrjunk egynemű tésztát az alapanyagokól.
Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, míg rugalmas, homogén nem lesz a tészta.
Ha tacónak szánnánk a tésztát, készítsünk belőle 10 egyforma méretű golyót, ha burritónak, akkor 5 nagyobbat.
Fedjük le a tésztagolyókat konyharuhával, majd minimum 30 percig, de inkább 1-2 óráig hagyjuk pihenni.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztagolyókat olyan vékony köralakra, amilyenre csak tudjuk.
Készítsünk elő egy kb. 30 centiméter átmérőjű tapadásmentes serpenyőt, tegyük közepes lángra, forrósítsuk fel. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd addig süssük, míg a tészta itt-ott megemelkedik és az alján már látni lehet barna foltokat. Fordítsuk meg, a másik felét is süssük barnára. Egy tortillalapnak elég kb. 60 másodperc.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!