![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lágy eperkrémes tart friss mentával: sütő sem kell hozzá
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Javában tart az eperszezon, úgyhogy vétek lenne kihagyni ezt az egyszerű és fantasztikusan krémes, mentás-epres desszertet. Minden falatja maga a mennyország.
Áldom a nevét annak a furmányos konyhai géniusznak, aki kitalálta a kekszalapot. A vajjal elkevert kekszdara - ez nekem mindig olyan hihetetlen - elképesztően finom, omlós tésztává szelídül egy kis pihentetést követően.
Bármilyen kekszből
Ráadásul nem kell semmiféle kompromisszumot kötni, magunk választhatjuk meg a kekszet. Digestive, zabfalatok, kakaós keksz, Walkers, mindegyik tökéletes, mindegyikkel működik a varázslat. Mire kimondjuk, hogy csiribú csiribá, már el is készült a frenetikus sütialap. Amit sütni sem kell, de akár lehet is, attól csak ropogósabb lesz.
Egészségtudatos zselésítő
A krém is hasonlóképpen felhasználóbarát. Nem kell más hozzá, csak eper, tejszín, cukor és persze egy kevés sűrítő-zselésítő anyag. Ez lehet zselatin vagy, ami talán egy kicsit korszerűbb, egészségtudatosabb, a kuzu.
A többi már csak a kreativitásunkon múlik, vagy azon, hogy kinek készítjük. Ha felnőtteknek lesz, tehetünk bele egy kevés Amarettót is. A tejszínes eper mindenképpen pompázatos, a menta nagyon feldobja. Én szoktam tenni egy keveset a krémbe is.
Eperkrémes tart
![epertart3.gif](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290995/29099521_29c8b9986938606b6345560f3eca1ef4_wm.gif)
Hozzávalók 6 adaghoz
Kekszalap
- 200 gramm vajas keksz
- 100 gramm vaj
Krém
- 300 gramm friss eper
- 70 gramm porcukor
- 4 evőkanál kuzu (vagy zselatin 1 csomag)
- 2 deciliter tejszín
- 2 evőkanál amaretto - mandulalikőr (opcionális)
- 2 evőkanál mentalevél
Elkészítés:
A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, vagy ha nincs ilyenünk, akkor egy műanyag zacskóba és egy konyharuhába tesszük, és sodrófával jó alaposan összetörjük. A vajat megolvasztjuk, és a keksztörmelékhez adjuk, egy csipet fahéj is mehet hozzá, ha szeretjük, de ez opcionális. A vajas kekszmorzsát a tál aljára nyomkodjuk, kis peremet is készítünk neki. A hűtőbe tesszük pihenni.
Az epret alaposan megtisztítjuk. 1-2 szemet félreteszünk díszítésnek. A többit megcukrozzuk, botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozva felfogjuk a magokat. A sűrítőanyagot (porzselatin vagy kuzu) egy kevés vízben feloldjuk, majd az eperpüréhez adjuk, és folyamatosan keverve felfőzzük, a tűzről levéve még 1-2 percig keverjük és besűrítjük. 1-2 megmosott, lecsepegtetett és apróra darabolt mentalevelet is adhatunk az eperhez, ha szeretjük. Tegyük félre hűlni.
Míg az eper hűl, a tejszínt egy kanál porcukorral és a mandulalikőrrel kemény habbá verjük. A felvert habot óvatosan összeforgatjuk a kihűlt eperpürével, majd a tortalapra simítjuk.
Legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Eperkarikákkal, mentalevéllel tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!