Villámgyors eperlekváros-tejszínes piskótatekercs – Ne sajnáljuk belőle az epret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A piskótatekercs nagy klasszikus, sokak kedvence. Mi általában valamilyen gyümölcslekvárral kenjük meg a puha piskótalapot, de ebbe a verzióba tejszínhab és friss eperdarabok is kerülnek.
Ha eperszezon, akkor sütemények, és ha sütemények, akkor piskótatekercs. Egyszerű és gyors az összeállítása, és a tészta sütése is maximum 10 percig tart.
Mi a csavar a süteményben?
Hát éppen a csavar, vagyis a piskótalap feltekerése. Csak melegen lehet formázni a tésztát, utána már törni fog. Amint kikerül a sütőből, rá kell borítani egy konyharuhára. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, hogy körbevágjuk a tepsiben a piskóta széleit, leborítjuk fejjel lefelé a tepsit, és remélhetőleg kiesik belőle egyben és szépen a tészta.
Fontos, hogy a konyharuhával együtt kell feltekerni a piskótalapot. Az hagyján, hogy nem ég meg a kezünk, de az anyag abban is segít, hogy a piskóta ne ragadjon össze, ne tapadjon magához. Lehetőleg ne túlöblítőzött konhyaruhával tekerjük fel, mert annak könnyen átveheti az aromáját. Ha kihűlt, óvatosan tekerjük ki, vegyük le a konyharuháról, onnantól már nem lesz gond a formázással.
Eperlekváros-tejszínes piskótatekercs
Hozzávalók 12 adaghoz
Tészta
- 6 darab tojás (szétválasztva)
- 0.75 bögre cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre liszt
- 0.25 bögre porcukor (hempergetéshez)
Töltelék
- 3 bögre eper
- 2 evőkanál cukor
- 0.5 bögre eperlekvár
- 0.5 bögre habtejszín
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagyobb (45x33 cm-es) tepsit. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Tegyük a tojásfehérjéket egy nagy tálba. Robotgép segítségével verjük keményre, majd óvatosan keverjük hozzá a cukor felét is. Ha kemény a hab, tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük habosra a sárgákat a cukor másik felével és a vaníliakivonattal.
Óvatosan keverjük bele a tojáshabot a sárgájába egy spatula segítségével. Adjuk hozzá kis adagokban a lisztet is.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Süssük körülbelül 10 percig, amíg a teteje halványbarna nem lesz.
Készítsünk elő egy konyharuhát, szórjuk meg a porcukorral. A kész piskótát vágjuk körbe a tepsiben, majd óvatosan borítsuk a ruhára. Távolítsuk el a sütőpapírt. A konyharuhával együtt tekerjük fel a tésztát tekercsbe. Hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a tölteléket: vágjuk az epreket vékony szeletekre, szórjuk meg cukorral, majd tegyük félre.
Verjük fel a tejszínhabot, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát.
Csavarjuk ki a konyharuhából a piskótát, hogy lapos legyen. (A végei felkunkorodnak majd.) Kenjük meg eperlekvárral, majd tejszínhabbal.
A szeletelt epreket csöpögtessük le, majd szórjuk rá a tejszínhabra. Óvatosan tekerjük fel a piskótát. Tegyük alufóliába, majd a hűtőbe legalább 2 órára. Kihűlve, tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Getty Images