Epres, joghurtos kevert süti pillanatok alatt: belesül a gyümölcs a puha tésztába
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A magas sütitészta nagyon puha és omlós, másnapra sem szárad ki a sok-sok lédús epernek köszönhetően.
Bár nehéz megállni, hogy ne egye meg az ember az összes epret magában, sütiben is érdemes felhasználni, például ebben az egyszerű kevertben. A tésztája a joghurttól és a sok vajtól nagyon puha és omlós, a lédús epertől pedig édes, másnap sem szárad ki, úgyhogy rögtön egy nagy tepsivel süss belőle.
Ha felturbóznád a receptet, tegyél vaníliát és citromot is a sütibe. Mindkettő nagyon jól megy az eperhez: előbbiből kivonatot, de rudat is használhatsz, utóbbinak pedig a héját reszeld a tésztába. Az epret érdemes két részre osztani: a felét keverd a tésztába, a másik felét pedig szórd a tetejére.
Kisebb méretű tepsiben készítve (20x25 centi) szép magasra feljön a süti, de megsütheted nagyobban is, viszont akkor figyeld a sütőt, kevesebb idő is elég lesz neki.
Epres, joghurtos kevert süti
Hozzávalók 20 szelethez
- 500 gramm eper
- 160 gramm vaj
- 150 gramm nádcukor
- 3 darab tojás
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 125 gramm görög joghurt
- 300 gramm liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- 1 darab biocitrom
Elkészítés:
A vajat és a tojást vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
Az eperről szedjük le a leveleket, majd mossuk meg, a nagyobbakat vágjuk félbe vagy negyedbe, a kisebbek maradhatnak egészben.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Mikor az összes tojást elkevertük a vajas masszában, öntsük hozzá a vaníliakivonatot is, végül keverjük bele a joghurtot.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a sót és a citrom reszelt héját. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedveshez, fokozatosan adagoljuk, mindig keverjük el.
Az eper felét keverjük óvatosan a masszába, ne nagyon törjük össze, majd öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Az eper másik felét szórjuk a tészta tetejére, picit nyomkodjuk bele.
Toljuk a tésztát a sütőbe 35-40 percre, akkor jó, mikor a teteje aranybarna és a széle elválik a tepsi falától.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors