Epres túrótorta sütés nélkül: ropogós csokis keksz az alapja
Sütés nélkül is készíthetsz túrótortát. A tetejét szórd meg gazdagon eperrel!
Elkezdődött az eperszezon, érdemes kihasználni, amíg tart. A finom és egészséges gyümölcs nem csak magában mennyei, csodás süteményeket alkothatsz belőle.
Epres desszertek készítésénél mindig szép, egészséges szemekkel dolgozz, mivel gyorsan romlik a gyümölcs, lehetőleg még a vásárlás napján használd fel. Az eperből sokféle sütemény készülhet, remekül illik a csokihoz, akár klasszikus csokitorta felturbózásánál is kipróbálhatod, vagy egyszerű piskótára is kerülhet.
Az eper habtejszínnel párosítva a legfinomabb, épp ezért sokan tejszínhabbal szeretik majszolni. Az alábbi receptben a verhetetlen páros fehér csokival egészül ki, a mesés töltelék habkönnyű tészta közt csábítja el az édesszájúakat.
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét kezdjük el kemény habbá verni, közben adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot.
A sárgáját a maradék cukorral keverjük habosra, majd óvatosan forgassuk egybe a tojásfehérjehabbal.
A tojásos keverékhez forgassuk hozzá a lisztet, utána a masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire (30x20 cm).
A masszát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
Várjuk meg, míg a tészta teljesen kihűl, utána vágjuk félbe.
Krém:
A tejszínből 1 dl-t melegítsünk fel, majd adjuk hozzá az összetört fehér csokit. Amikor a csoki teljesen felolvadt, vegyük le a tűzhelyről, és tegyük hűtőbe 30-40 percre, hogy teljesen kihűljön.
A hideg fehér csokis tejszínt verjük habosra.
A maradék tejszínt verjük kemény habbá, egy keveset tegyünk belőle félre a díszítéshez, a többit keverjük egybe a fehér csokissal.
Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, majd néhány darabot tegyünk félre, a többit vágjuk félbe vagy közepes kockákra.
Összeállítás:
Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára, kenjük meg a krémmel, majd erre helyezzük a félbe- vagy kockákra vágott eperdarabokat. Ezután kenjünk rá újabb adag krémet, utána pedig a tésztát helyezzük a krém tetejére.
A sütemény tetejére kenjük rá a maradék krémet, az egész eperdarabokkal pedig díszítsük fel.
A süteményt tálalásig hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu