Így válassz édes epret - Tele van vitaminnal és a diétádba is beilleszthető

eper cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Már tényleg nem kell sokat várni, mindjárt itt van a tavasz és a kora nyár egyik legjobb történése, az eperszezon, amikor végre mindenki degeszre eheti magát ezzel az édes, piros gyümölccsel.

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az epret, ennek az isteni bogyós gyümölcsnek senki sem tud ellenállni. Igaz, hogy már a hivatalos szezon előtt is vásárolhatsz külföldről behozott epret, de annak az íze meg sem közelíti a szabad földön termett, hazai gyümölcsét. Az eperszezon májustól júliusig tart, ebben az időszakban érdemes minél többet fogyasztani belőle, ilyenkor az ára is jóval kedvezőbb. 

Az eper nemcsak szép és finom, hanem tele van vitaminokkal is, gazdag C- és B- vitaminban, valamint káliumban, kalciumban és magnéziumban is. A vitaminok mellett nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is.

Ha még ez sem győzött meg, nem árt, ha tudod, az epret a diétádba is beleillesztheted, mert 10 dekagramm gyümölcs mindössze 32 kalóriát tartalmaz. Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. 

eper álló ok

Hogyan válassz epret?

Az eper vásárlásakor ügyelj arra, hogy szép, egészséges és főleg érett szemeket válassz, mindenképpen igyekezz csak az élénkzöld szárú, mélypirosakat megvenni. A sárgás vagy zöldes szemeket ne vedd meg, szedés után nem érnek már be, így ezek biztosan savanyúak lesznek.

Arra is figyelj, hogy ne legyenek megnyomódva és ne legyen köztük penészes, mert akkor a többit is "megfertőzi" tárolás közben. Vásárlás után tedd a gyümölcsöket frissen tartó dobozba, majd így tedd be a hűtőszekrénybe. Az eper tényleg gyorsan romlik, így annyit vegyél, amennyit maximum 3 nap alatt megeszel. Ha pedig eltenni veszed, akkor a vásárlás napján igyekezz feldolgozni. 

eperdzsem álló

Epres finomságok

Epret nemcsak zöldségesnél, hanem úgynevezett szedd magad mozgalomból is beszerezhetsz, ilyenkor, ha nagyobb mennyiséget vásárolsz, igyekezz minél hamarabb feldolgozni. Eperből isteni dzsemet készíthetsz mindössze 3 hozzávalóból. Szörp is készülhet, ha így teszed el, még a vitaminok is megmaradnak benne. Az epres édességeknek pedig se szeri, se száma, készíthetsz brownie-t eperkrémmel vagy ha kevesebb időd van, akkor epres morzsasütit

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon