Epres morzsasütemény: szinte édes lekvárrá sül a zamatos gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ebben a süteményben a tészta csak díszítőelem, a lényeg az édes lekvárrá sült gyümölcs.
A morzsasütemények nagy kedvenceim, hiszen bármilyen gyümölcsből, pillanatok alatt elkészülnek. Készítettem már almásat, szilvásat, zabpelyheset, sima liszteset, de az alább olvasható változat különösen közel áll a szívemhez.
Egyértelműen az eper a kedvenc gyümölcsöm - szerintem ezzel nem vagyok egyedül -, ráadásul a sütőben édes lekvárrá sül, amit tökéletes ellensúlyoz a savanykás citromlé. Hogy a morzsa is különleges legyen, zabpehellyel és őrölt mandulával készül, így az egész sütemény kap egy kis plusz, kicsit marcipános ízvilágot, de a tészta mennyisége egészen eltörpül a gyümölcsé mellett.
Epres morzsasütemény
Hozzávalók 6 személyre
- 750 gramm eper
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál búzaliszt
- 3 evőkanál barna cukor
- 40 gramm őrölt mandula/mandulaliszt
- 40 gramm zabpehely
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 3 evőkanál vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy jénai tálat.
Az epret mossuk meg, negyedeljük össze. Szórjuk a jénai aljára, majd öntsük rá a citromlevet, alaposan keverjük össze.
Egy kis tálban keverjük össze a búzalisztet 1 evőkanál cukorral, majd szórjuk az eperre, keverjük vele össze.
Egy másik tálban keverjük össze az őrölt mandulát, zabpelyhet, sütőport, fahéjat, sót és a maradék cukrot. A vajat daraboljuk össze, majd dolgozzuk bele a mandulás keverékbe, hogy morzsás állagú legyen. Szórjuk a morzsát az eperre.
Toljuk a sütőbe, kb. 30-35 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz, a gyümölcs pedig lekvárrá nem alakul. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk, de másnap is isteni.
Fotó: Getty Images