Erdélyi paradicsomleves: cukor és betűtészta helyett zöldségekkel van tele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha kétségeink vannak az ovis menzakoszt tápértéke felől, de a jól megszokott ízek komfortzónájából nem mozdulhatunk ki, akkor ez az erdélyi paradicsomleves tuti befutó. Ízletes, zöldséges, klasszikus.
A kisfiamat, a hozzátáplálás első napjától kezdve, az új, izgalmas ízek szeretetére és gasztronómiai nyitottságra neveltem. Aztán óvodába került, és ezzel kezdetét vette az anya főztje vs. ovis menza mizéria.
Bár nem szívesen vallom be, de úgy tűnik, csúfos kudarcot vallottam. A srácom ugyanis rajongásig szereti a menzás kaját. Az egyik legnagyobb kedvence - a jól bevált kifőzdei protokollnak megfelelően elkészített - paradicsomleves. Ezt képtelen vagyok elfogadni, mert szerintem a paradicsomlé-cukor-betűtészta triumvirátusán alapuló étel vajmi kevés táplálék egy fejlődő szervezetnek. Ezért elszántan kutatok újabb és újabb, komplexebb paradicsomleves receptek után. Ha valakinek van egy jó, küldje csak el nyugodtan!
Az alábbi verziót egy erdélyi út során gyűjtöttem. A világ végén, egy mesebeli, Kós Károly tervezte vendégházban szálltunk meg, ahol éppen akkor rajtunk kívül csak Béla, a szűkszavú intéző és Vera, a cserfes házinéni volt ott. Jó egy hétig tartózkodtunk Erdélyben, és Vera minden nap háromszor megetetett minket erdélyi házi koszttal. Már nem emlékszem, mikor került terítékre ez a tápláló zöldséges paradicsomleves, de a kölök is, mi is imádtuk.
Erdélyi paradicsomleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller gumó kicsi
- 1 darab paszternák
- 1 üveg házi paradicsomlé
- 1 csipet nádcukor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint oregánó
- 1 evőkanál kókuszzsír vagy napraforgóolaj
Elkészítés:
A répát, a fehérrépát, a paszternákot és a zellert kockázzuk fel nagyjából azonos méretűre. Melegítsük fel a zsiradékot egy lábasban. Én kókuszzsírt használok, de Vera nyilván nem így tett. Pároljuk meg benne a zöldségeket. Öntsünk alá egy kevés forró vizet. Ízesítsük egy csipet nádcukorral. Borsozzuk, sózzuk. Végül öntsük hozzá a - lehetősége szerint házilag eltett - paradicsomlevet. Ízesítsük kakukkfűvel és oregánóval. Főzzük közepesen erős lángon úgy 15 percig, vagy míg a zöldségek megpuhulnak. Petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Só&Bors