Ezerarcú körtekrémleves: szerinted kávéval, kék sajttal, mazsolával vagy sült szalonnával a legjobb?
Szerintünk mindegy, csak körtekrémleves legyen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Azt hiszem, néhányszor már említettük, hogy imádjuk a krémleveseket, mert borzasztóan egyszerűen, és gyakorlatilag bármiből elkészíthetőek, az anyagigényük csekély, utólag viszont bármivel kiegészíthetjük és feldobhatjuk. Jó hír, hogy eljött a körtekrémleves ideje.
A körte ugyebár fajtától függően nagyjából nyár közepe óta érik, és még érni is fog vagy október közepéig, úgyhogy van egy csomó időnk. Hogy mire kell az a sok idő? Hát arra, hogy mindenféle variációban kipróbáljuk. Mert lehetőségek bőven vannak, és tutira nem fogtok ráunni.
Az egyik személyes kedvencem a kávés körtekrémleves, ami eléggé egyszerű, mert a kész levest egyszerűen csak meg kell szórni egy kis instant kávéval, és már kész is az ízharmónia. Aki nem annyira kedveli a kávé ízét, tehet a levesére pirított diót vagy mandulát, vagy morzsolhat bele kék sajtot, de mazsolával, aszalt vörösáfonyával, sőt, sült szalonna darabkákkal is érdekes ízhatást érhetünk el.
Kardamom, a titkos fegyver
Szóval, kalandra fel! Főzzél körtekrém levest, és hozd ki belőle, amit csak lehet! Ezzel a recepttel nem lőhetsz mellé. Az sem baj, ha a kardamomot kihagyod belőle, ha nincs otthon, de ha úgy adódik, hogy te is annyira megszereted a körtekrémlevest, mint mi, érdemes előbb-utóbb beszerezni egy kis zacskóval ebből az izgalmas ízű fűszerből. Jól fog még jönni.
Körtekrémleves
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kilogramm érett, de nem szottyos körte
- 15 dekagramm cukor
- 0.5 darab citrom leve és héja
- 1 kávéskanál fahéj
- 6 darab szegfűszeg
- 5 darab kardamommag összezúzva
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 150 mililiter tejföl
Elkészítés:
Hozzáadjuk a fűszereket. Belefacsarjuk a fél citrom levét, és utána dobjuk a héját is (ajánlott kezeletlent vásárolni).
Amikor megpuhult a körte, levesszük a hőforrásról. Ha látjuk a szegfűszegeket, halásszuk ki a levesből, ha nem, akkor sincs semmi baj, majd leülepszik az aljára.
Hozzáadjuk a tejfölt, majd botmixerrel pépesítjük (nincs szükség hőkiegyenlítésre, a botmixer mindent elintéz).
Tányéron adjunk hozzá mindenféle finomságot, nescafét, mazsolát, kéksajtot, pirított dióféléket, és amit még ki tudunk találni.
Fotó: Shutterstock