![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Foszlós fahéjas csiga mascarponés mázzal: melegítő őszi desszert
Szuper puha és foszlós az így készült fahéjas csiga, ugyanis habtejszínnel sül készre, a tetejét pedig mascarponés krém koronázza meg.
Szereted a fahéjas csigát, de túl gyorsan kiszárad, és másnap már élvezhetetlen a foszlós tészta? Készítsd el kekszformában, így akár 5 napig is eláll, és ízeiben hozza a klasszikus receptet!
Az alapja egy vajas keksztészta, amit megkenünk fahéjas-cukros töltelékkel, majd feltekerve, szeletekre vágva kerül a sütőbe, ahogy a hagyományos változat is. A vaj miatt fontos, hogy a rúddá formázott tésztát a hűtőben pihentesd pár órát, mielőtt kialakítod a csigaformákat.
Ha szeretnéd, a kész kekszeket mázzal is megkoronázhatod, ehhez keverj össze porcukrot és tejet, majd csurgasd a sütik tetejére.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, keverjük bele. Fokozatosan, lassan forgassuk bele a lisztes keveréket, és állítsuk össze a tésztát.
Osszuk két részre, majd mindegyiket nyújtsuk ki két sütőpapír között úgy, hogy egy kb. 23x17 centis téglalapot kapjunk. Vegyük le a felső sütőpapírt.
A töltelékhez a vajat olvasszuk meg, a cukrot és a fahéjat keverjük össze. Kenjük meg mindkét téglalapot a vajjal, majd oszlassuk szét köztük a fahéjas cukrot.
Tekerjük fel a megkent téglalapokat (a sütőpapír nélkül), hogy egy-egy rudat kapjunk. Nem baj, ha picit megreped a tészta, az ujjainkkal simítsuk el.
Csomagoljuk őket folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A rudakat vegyük ki a hűtőből, majd vágjuk 1 centis karikákra. Tegyük őket a tepsire, de hagyjunk köztük 5 centi helyet.
Toljuk a sütőbe 10-12 percre, míg halványbarna színt kap az aljuk. Hagyjuk 5 percig hűlni a tepsin, majd hűtsük ki teljesen.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu