Fahéjas csiga kekszformában? Így sokáig eláll a nagy kedvenc

7
Nyomtatás
fahejas-csiga-keksz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ennek a fahéjas csigának nem foszlós kelt, hanem vajas keksztészta az alapja, ízeiben mégis hozza a nagy klasszikust, de jóval tovább élvezheted a kész süteményt.

Szereted a fahéjas csigát, de túl gyorsan kiszárad, és másnap már élvezhetetlen a foszlós tészta? Készítsd el kekszformában, így akár 5 napig is eláll, és ízeiben hozza a klasszikus receptet!

Az alapja egy vajas keksztészta, amit megkenünk fahéjas-cukros töltelékkel, majd feltekerve, szeletekre vágva kerül a sütőbe, ahogy a hagyományos változat is. A vaj miatt fontos, hogy a rúddá formázott tésztát a hűtőben pihentesd pár órát, mielőtt kialakítod a csigaformákat.

Ha szeretnéd, a kész kekszeket mázzal is megkoronázhatod, ehhez keverj össze porcukrot és tejet, majd csurgasd a sütik tetejére.

Fahéjascsiga-keksz

fahejas-csiga-keksz2

Hozzávalók 30 darabhoz

Keksz:

  • 300 g búzaliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet
  • 170 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat

Töltelék:

  • 30 g vaj
  • 50 g kristálycukor
  • 1 ek. fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, keverjük bele. Fokozatosan, lassan forgassuk bele a lisztes keveréket, és állítsuk össze a tésztát.

Osszuk két részre, majd mindegyiket nyújtsuk ki két sütőpapír között úgy, hogy egy kb. 23x17 centis téglalapot kapjunk. Vegyük le a felső sütőpapírt.

A töltelékhez a vajat olvasszuk meg, a cukrot és a fahéjat keverjük össze. Kenjük meg mindkét téglalapot a vajjal, majd oszlassuk szét köztük a fahéjas cukrot.

Tekerjük fel a megkent téglalapokat (a sütőpapír nélkül), hogy egy-egy rudat kapjunk. Nem baj, ha picit megreped a tészta, az ujjainkkal simítsuk el.

Csomagoljuk őket folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A rudakat vegyük ki a hűtőből, majd vágjuk 1 centis karikákra. Tegyük őket a tepsire, de hagyjunk köztük 5 centi helyet.

Toljuk a sütőbe 10-12 percre, míg halványbarna színt kap az aljuk. Hagyjuk 5 percig hűlni a tepsin, majd hűtsük ki teljesen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon