Amerikai fahéjas csiga mascarponés mázzal: foszlós kelt tészta, gazdag töltelék
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Amerikában az egyik legnépszerűbb péksütemény a fahéjas csiga, amit gazdagon leöntve, mascarponés mázzal tálalnak.
Az Egyesült Államokban élő ismerőseim gyakran áradoznak az ország konyhájában népszerű fahéjas csigáról, aminek egyszerűen képtelenség ellenállni. Ez a kelt tésztás desszert fahéjas cukorral van megtöltve, sülés után pedig nyakon öntik krémsajtos mázzal - ebben különbözik a miénktől.
A fahéjat mindig is nagyon szerettem, a fűszer illata, aromája almás süteményekbe illik szerintem a legjobban. A fahéjas cukormázat is szeretem, amibe fánkokat szoktam öltöztetni, de töltelékként nem nagyon szoktam felhasználni. Annyi fahéjascsiga-áradozás után úgy döntöttem, ideje kipróbálnom, felfedeznem, mitől is olyan különleges ez a fahéjas töltelékű kelt tészta.
Az Amerikában kapható finomság tésztájába sokkal több vajat tesznek és a kelesztési ideje is több, mint a miénknek. Én egy jól bevált recept alapján készülő kelt tésztába töltöm a cukrozott fahéjat, majd a sütés után, amikor még forró a tészta, öntöm rá a fehér mázat.
Nem baj, ha nem hagyunk köztük helyet
Kelt süteményeknél mindig ügyelnünk kell rá, hogy a tepsibe úgy helyezzük a finomságokat, hogy ne legyenek egymáshoz közel, mivel a tészta térfogata növekszik. Ennél a változatnál nem tartom be ezt a szabályt, igyekszem szorosan pakolni a csigákat, hadd nőjenek egybe, szervírozásnál jól mutat.
Fahéjas csiga mascarponés mázzal
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 50 dekagramm liszt
- 1 teáskanál cukor
- 1 darab élesztő (friss)
- 50 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 2.5 deciliter langyos tej
Töltelék:
- 200 gramm barna cukor
- 100 gramm vaj
- 1 evőkanál őrölt fahéj
Máz:
- 125 gramm cukor
- 150 gramm mascarpone
- 100 gramm vaj
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsolom a friss élesztőt, hozzákeverem az egy teáskanál cukrot, a tetejére fél marék lisztet szórok, lefedem egy konyharuhával, körülbelül 5 percig békén hagyom.
Amikor az élesztő felfutott, hozzáadom a vajat, tojást, lisztet, és elkezdem összegyúrni a tésztát. Körülbelül 10 percig tart ez a munka, akkor lesz jó a tésztánk, ha egyben van, nem ragad, leválik az edény faláról, puha, könnyen dolgozható. A tésztát ezután lefedem egy konyharuhával, és hagyom 1 órát pihenni. Szundi idő után a tésztát gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A vajat megolvasztjuk, szilikonos ecset segítségével gondosan megkenjük vele a tésztát.
A barna cukrot és a fahéjat összekeverem, utána a tésztára szórom.
A tésztát szorosan feltekerem, utána 2,5 centis csigákat vágok belőle.
A fahéjas csigákat vajjal kikent tepsibe helyezem, majd lefedem konyharuhával 15 percre. Nyugodtan lehet őket szorosan egymás mellé pakolni, nem baj, ha összenőnek.
A máz egyszerű alkotóelemeit, a cukrot, vajat, mascarponét alaposan összekeverem.
A csigákat 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, majd, amikor még forró, ráöntjük a mascarponés mázat.
Fotó: Getty Images