Fahéjas-cukros mandula házilag: a kedvenc téli csemege otthon készítve is ellenállhatatlan lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Azt biztosan tudod, milyen nehéz neki ellenállni, de azt talán nem, milyen könnyű házilag elkészíteni ezt a fahéjas, édes ropogtatnivalót.
Évről évre, amint beköszönt az ünnepi szezon, a terekre költöző vásárokat elönti a fahéj édes illata, azonnal bűnbe csábítanak a roppanós cukormázba forgatott magvak. Bár idén másképp alakult az ünnep, elmaradt a karácsonyi forgatag, a fahéjas nassolnivalóról nem kell lemondanod.
Nem is hittem volna, hogy ilyen egyszerű házilag elkészíteni, majd egy barátnőm - akit nem úgy ismertem, hogy cukrász-tehetség - elárulta a receptet, és azóta minden karácsonykor szorgalmasan pirítom a magvakat. Ez az édesség olyan finom, hogy az első falat után nehéz abbahagyni, viszont a kalóriákra figyelni kell, mert a cukrozott olajos magvak nem kifejezetten diétásak - bár karácsonykor egy kis plusz kalória is belefér.
Ha szeretnéd a barátokat is meglepni ezzel a finomsággal, csomagold kis befőttesüvegekbe, díszítsd egy fenyőággal és a siker garantált.
Fahéjas-cukros mandula
Hozzávalók 1 adaghoz
- 20 dekagramm héj néküli mandula
- 0.5 bögre kristálycukor
- 0.5 bögre nádcukor
- 1 kisebb darab tojásfehérje
- 0.5 evőkanál víz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 0.5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 0.5 mokkáskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 130 fokra.
Egy tálban a tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Nem feltétlenül szükséges héj nélküli mandulát vásárolni, mivel nagyon egyszerűen meg lehet a szemeket szabadítani a héjuktól blansírozással.
Egy másik tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd a tojáshabos mandulákat forgassuk bele és alaposan keverjük át, hogy minden szem mandulát vastagon bevonjon a cukormáz.
Egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsük szét a cukorbevonatos mandulákat, majd süssük 130 fokon egy órán keresztül. Közben 15 percenként forgassuk, rázzuk át, hogy egyenletesen piruljanak.
Amikor a cukor elkezd karamellizálódni és aranybarnán bevonja a szemeket, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, míg kihűl, utána azonnal fogyaszthatjuk.
Fotó: Kiss Marietta Panka