Energiabomba fahéjas-datolyás tekercs: sütés nélkül készül a desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Desszertnek is eheted, de ha lemerültél, akkor is érdemes egy falatot bekapni ebből az egészséges nassolnivalóból, a datolyától lesz energiadús.
Ha szeretnéd a cukorbeviteledet csökkenteni, de nem szeretnél mesterséges édesítőket magadhoz venni, akkor próbáld ki a datolyát. Ez egy tápanyag- és kalóriadús étel, amelynek magas ugyan a cukortartalma, de az legalább természetes. Ha diétázol vagy cukorbeteg vagy, akkor sajnos ez sem feltétlen jó megoldás, de szakembert megkérdezve beépítheted a táplálkozásodba. Az ízesítésre a legjobb, ha pasztát készítesz belőle, nagyon egyszerű, így csináld.
A datolyát aztán összegyúrhatod olajos magvakkal, például dióval vagy más aszalt gyümölccsel, vagy zabpehellyel is. Ezekben az energiagolyókban az a közös, hogy csak aprítógépre van hozzájuk szükséged, és némi türelemre, amíg az ízek összeérnek a hűtőben vagy a mélyhűtőben. Ha a massza összeállt, a forma igazából már mindegy, most tekercset készítettem, ráadásul kétféle réteggel, az egyikhez egy kevés fahéjat is kevertem.
Fahéjas-datolyás tekercs
Hozzávalók 6 adaghoz
- 180 gramm mandula
- 180 gramm dió
- 180 gramm datolya
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- opcionális víz
- 1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
A datolyát, a diót és a mandulát tegyük aprítógépbe. Nyugodtan maradhat picit darabosabb, nem kell pépesíteni. Keverjük hozzá a sót és a vaníliakivonatot. Ha nem áll össze a massza, egy kevés vízzel lazíthatunk rajta. A kész pürét vegyük félbe, és az egyik felét nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsi aljába. A maradékhoz keverjük hozzá a fahéjat, és nyomkodjuk rá az alsó rétegre. A hosszanti oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a mélyhűtőbe néhány órára, hogy összeálljon.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors