Puha, fahéjas-mazsolás csavart kalács – Laktató finomság ráérős reggelekre
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár már langyosan is eheted ezt az isteni fahéjas kalácsot, ami igazi melengető kényeztetés a hűvös reggeleken.
A fahéjas édességek mindig kényeztetőbbek a többinél, a fahéj melegséget ad, kicsit pikáns ízével pedig különleges élményt. Nem véletlenül afrodiziákum, már az illata kellemes érzéseket kelt. Ezen kívül gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatásáról is ismert, az emésztést is serkenti. Egyszerre fűszer- és gyógynövény. Fantasztikusan illik az almához, a nagyiféle almás pite is elképzelhetetlen nélküle.
A fahéj önmagában is szuper töltelék, például kalácsokba. A kalács különösen finom reggelinek, a kelt tészta illata betölti a lakást, utána pedig a fahéjjal együtt teljesedik ki. Az alap kelt tésztába egyébként mást is tehetsz, ez a mákos-meggyes változat is biztos siker. A fahéjhoz mazsola is illik, itt nem a töltelékbe, hanem egyenesen a tésztába kerül.
Fahéjas-mazsolás csavart kalács
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta
- 200 gramm mazsola
- 250 milliliter víz (meleg)
- 1 evőkanál élesztő (instant)
- 250 milliliter tej
- 50 gramm vaj (olvasztott)
- 2 teáskanál só
- 800 gramm liszt
Töltelék
- 100 gramm cukor
- 1.5 evőkanál fahéj (őrölt)
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál víz (meleg)
Elkészítés:
Tegyük a mazsolát egy tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Hagyjuk benne állni 10 percet, hogy megduzzadjon. Szűrjük le, tegyük félre.
Öntsünk 250 milliliter vizet egy nagy tálba, szórjuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg feloldódik. Keverjük hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a sót. Adjunk hozzá 600 gramm lisztet, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Ha túl puhának találjuk, adjunk hozzá lisztet.
A mazsolákat keverjük el egy kevés liszttel, vegyük ki a tésztát a tálból, majd addig gyúrjuk bele a mazsolákat, amíg teljesen el nem tűnnek a tésztában. Tegyük vissza a tésztát a tálba, takarjuk le, meleg helyen kelesszük a duplájára, nagyjából egy órát.
Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot a fahéjjal. A tojást verjük fel a vízzel egy másik tálban.
A tésztát felezzük el. Az egyik felét nyújtsuk ki annyira, hogy csak egy kicsit legyen keskenyebb, mint a tepsi. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál több fahéjas réteg lesz benne. A tésztát kenjük meg a felvert tojással úgy, hogy a két szélét kihagyjuk. Szórjuk meg a fahéjas-cukros keverékkel. Tekerjük fel a tésztát, majd ismételjük meg a tészta másik felével is ezt.
Hagyjuk még kelni a tepsiben 30-40 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tekercsek tetejét kenjük meg a maradék tojással. Süssük 40-45 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Szeletelés előtt várjuk meg, amíg kihűl.
Fotó: Getty Images