![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, fahéjas almás pite - A tejföltől lesz igazán omlós a tésztája
![almáscover](https://kep.index.hu/1/0/3213/32138/321383/32138331_2465057_6d01a2d348623d11a34e5a1968e0936b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Almás pitéből nem vitás, hogy a nagymamaféle változat a legfinomabb. Készülhet tepsiben, piteformában, rácsos tetővel, bárhogyan is tálalod, a végeredmény csodálatos lesz.
Az öcsém azon édesszájúak táborát erősíti, akiket őrületbe lehet kergetni azzal, ha gyümölcs kerül a süteménybe. Egyetlen egy desszert a kivétel, az almás pite, amit bármikor örömmel fogad. Ez pedig a nagymamánknak köszönhető.
Mama almás pitéje lágy, omlós tésztájú, gazdagon telepakolva almával, egy kis fahéjjal megbolondítva. A receptje azért is különleges, mert a legtöbb háztartás kevesebb margarint/vajat tesz a tésztába, tejfölt pedig egyáltalán nem. Mama viszont sosem ragaszkodott a nagykönyvbe vésett dolgokhoz, mindig elvett vagy hozzáadott valami pluszt a receptjeihez, így az almás pitéhez is. A tésztába 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál tejföl és margarin is kerül, így nagyon puha lesz a tészta, több napig omlós marad.
Almás pite tejszínhabbal
Almás pitét magában is öröm fogyasztani, na meg vaníliafagylalttal, az én családom azonban a tejszínhabra esküszik, és ez is mamának köszönhető. Ő imádta a romantikát, a Margaret Mitchell könyve alapján készült Elfújta a szél filmváltozat volt a kedvence. A jól ismert sztorit Alexandra Ripley folytatta tovább 4 kötet erejéig, természetesen filmváltozat is készült a regényekből, amit a mama folyton nézett. Az egyik epizódban a sármos Rhett Butler almás pitét falatozott jó nagy adag tejszínhabbal megkoronázva. Másnap mama elkészítette mesterművét, a film hatására tejszínhabbal tette elénk, amit azóta is imádunk.
Az almás sütemények közül érdemes kipróbálnod az almás rétest is, a vékony tésztában a szaftos almás töltelék dominál. Ha pedig időszűkében vagy, készíts almás-fahéjas kuglófot, csak össze kell keverni a tésztát, a többi a sütő dolga lesz.
Almás pite
![almásct](https://kep.index.hu/1/0/3213/32138/321383/32138335_306c3583b518956497dc63a0c33851f0_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
Tészta:
- 50 dekagramm finomliszt
- 30 dekagramm margarin
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék
- 2 kilogramm alma (Idared)
- ízlés szerint fahéj
- 2 evőkanál cukor
Tálalás:
- porcukor a tetejére
- tejszínhab
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és az 1 csipet sót összekeverjük, majd a szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a liszttel. Amikor ezzel megvagyunk, a két tojássárgája és a 2 evőkanál tejföl is belekerül a tésztába, az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, ha szükségesnek érezzük, tejfölt, esetleg lisztet adhatunk még hozzá. Az elkészült puha, de nem ragadós állagú tésztát lefedjük egy konyharuhával, 1 órát pihentetjük.
Az almát megpucoljuk és lereszeljük, a levét kinyomkodjuk.
A tésztát két cipóra osztjuk, mindkettőt enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a formánknak megfelelően, ez lehet nagyalakú hagyományos tepsi vagy kör alakú piteforma. A tésztát 3-4 milliméteresre nyújtjuk.
A formánkat kenjük ki vajjal, helyezzük bele a pite alsó rétegét, a tészta felszínét szurkáljuk meg villával, majd oszlassuk el rajta a reszelt almát. A töltelékre ízlés szerint szórjunk fahéjat és egy evőkanálnyi cukrot. Ezután a tészta felső rétege kerül a pitére, a tetejét is megszurkáljuk villával, majd felvert tojással megkenjük. A pitét 180 fokos légkeveréses sütőben 12-18 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál porcukorral és tejszínhabbal kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!