Fahéjas, sütőtökös palacsinta - Ínyencség az édesszájúaknak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az amerikai palacsinta és a banacsinta mindenkinek ismerős - de mi van a sütőtökös verzióval? Erre a különlegesen finom, habkönnyű palacsintára nem kell sok időt szánni, és ízvilágában teljesen ugyanazt hozza, mint egy jó sütőtökös pite.
Most van még szezonja a sütőtöknek, használjuk ki ezt az időt, amíg lehet. A palacsintát mindenki szereti - de miért nem készítünk egy kicsit egészségesebb változatot belőle? A sütőtök tele van vitaminnal, ráadásul olyan édes, hogy a tésztába alig kell cukrot tenni.
A tészta alapja a sütőtökpüré. Ezt bárhogyan elkészíthetjük, a lényeg, hogy legyen egy puha sütőtökünk, amit le tudunk pürésíteni. Talán a párolás a leggyorsabb módja annak, hogy puhává varázsoljuk a zöldséget.
Ahhoz képest, hogy sütőtökből áll a palacsintatészta, egy nagyon könnyű, habos végeredményt fogunk kapni. Éppen csak a tészta szélei lesznek ropogósak, ahogy annak lennie kell. Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és vanília kerül az alapba, úgyhogy kellemesen fűszeres lesz a palacsintatészta.
Mivel ennyire könnyű a tésztája, reggelire is tökéletes választás, ráadásul igazi vitaminbomba, úgyhogy megadja a löketet a napra. Ha nem ragaszkodunk az egészséges verzióhoz, akkor tejszínhabbal, pekándióval és juharsziruppal gazdagíthatjuk az elkészült palacsintákat.
Sütőtökös palacsinta
Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 bögre liszt
- 0.33 bögre cukor
- 5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szegfűszeg
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1.5 bögre tej
- 2 darab tojás
- 0.5 bögre olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre sütőtökpüré
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót. Egy másik edényben keverjük össze a tejet, tojásokat, olajat, vaníliát és sütőtököt.
Öntsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, keverjük el alaposan az összetevőket. Tegyük félre a tésztát 5-10 percre pihenni.
Hevítsünk fel egy serpenyőt. Öntsünk a tésztából kb. 1/4 bögrényi adagokat a serpenyőbe. Süssük őket 3-4 percig, majd fordítsuk meg őket, a másik oldalukat is süssük 2-3 percig. Ha szépen lepirultak, készen vannak.
Fotó: Getty Images