Pihe-puha szilvás, fahéjas muffin: a tészta másnapra is omlós marad

szmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos fahéj és a savanykás szilva találkozása tökéletes a puha tésztájú muffinban, abbahagyhatatlanul finom süti, amit könnyedén össze lehet dobni.

Szilvából a leggyakrabban lekvár, pálinka és töltött gombócok készülnek, pedig az édes-savanykás gyümölcs nagyon izgalmasan felhasználható. Akár még különleges mártás is készülhet belőle húsok mellé, a legjobban azonban a sütemények tésztájában érvényesül.

Még a legegyszerűbb muffinban is csodás lesz. A szilva alaptésztába is kerülhet, érdemes azonban kicsit felturbózni, különlegesebb változatba rejteni a gyümölcsöt. A muffin tésztájába őrölt mandula és fahéj is kerül, mindkét alapanyag remekül illik a szilvához, mandula helyett őrölt dióval is működik a recept.

A massza puhaságáról a joghurt gondoskodik, nem érdemes kihagyni belőle. A savanykásabb zamatot úgy lehet erősíteni a sütiben, hogy egy darab citrom reszelt héja és leve is belekerül a masszába. Ha azonban édesen esne jobban, több cukor menjen bele.

Fahéjas-szilvás muffin

szmct

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 280 gramm liszt
  • 80 gramm őrölt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 gramm cukor
  • 150 gramm joghurt
  • 2 darab tojás
  • 80 milliliter olvasztott vaj vagy olaj
  • 5 darab szilva
Recept idők

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat, a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport és a fahéjat öntsük keverőtálba, forgassuk egybe az alapanyagokat.

Egy másik tálba szórjuk a cukrot, keverjük hozzá a joghurtot, a 2 darab tojást és az olajat. Miután a tojásos keverék szép simára lett keverve, forgassuk hozzá a lisztes keveréket.

A muffinformát béleljük ki sütőpapírral vagy kapszlival, töltsük meg a masszával, majd a megmosott, kimagozott és cikkelyekre vágott szilvát tegyük bele a tésztába. Toljuk 160 fokos előmelegített sütőbe 20-30 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük