A fánk kétszersültként is isteni: nem baj, ha megszikkadt

fánkchips2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Őszintén szólva, elég életszerűtlennek tűnik, hogy valahol nem fogy el azonnal az összes fánk, de mi van, ha néhányat mondjuk nem veszünk észre és azok kicsit megszikkadnak?

Én télen szoktam fánkot sütni, Hanukára. Akkor bizony jó sokat. Hagyományos szalagosat, sok-sok porcukorral és lekvárral. De a szalagos mellett létezik az amerikai típusú kör alakú, a közepén lyukkal, félig cukorba, csokiba vagy bármilyen édes szószba mártva. A gyerekeim rajonganak érte, ráadásul vannak jobb pékségek, ahol készen is kaphatóak, és néha-néha el is csábulok, veszek nekik belőle egy-egy darabot.

Ha megmarad és másnaposan már nem olyan finom, akkor érdemes belőle chipset csinálni. Néhány perc az egész, de újjászületnek tőle ezek az édességek. Ha nem lenne elég kalóriabomba, olvasztott csokival kicsit meglocsolgathatjuk, sőt, a bevállalósabbak cukorgyöngyöket is szórhatnak rá, mint ahogy én tettem. 

Készíthetjük sima cukorbevonatos fánkokból, azokhoz olvasztott étcsoki passzol, de én most csokoládébevonatos fánkot vettem. Arra kell vigyázni, hogy a csoki hamar megég, figyeljünk oda. A fánkokra ebben az esetben olvasztott fehér csoki került. 

Fánkchips

fánchips recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 darab fánk
  • 25 gramm fehér csoki
  • opcionális cukorgyöngy
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk félbe a fánkokat. Egy serpenyőt melegítsünk fel, és tegyük bele a fánkot a cukros felével lefelé. Tegyünk rá nehezéknek egy lábast, és nyomjuk le körülbelül egy percig, hogy a fánk lelapuljon. Fordítsuk meg a fánkot, és ismételjük meg a műveletet fél percig. Vegyük ki, és tegyük félre hűlni. 

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, és még melegen rajzoljunk belőle tetszőleges formákat a fánkok tetejére. Ha szeretnénk, szórjuk meg cukorgyöngyökkel is. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük