![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz könnyű és puha a fasírt olaj nélkül
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Valamilyen megrögzött lázadás miatt állandó kényszert érzek rá, hogy anyukám konyhai módszereit és receptjeit megváltoztassam. Ennek legtöbbször az az eredménye, hogy a kedvenc gyerekkori ételeimet képtelen vagyok még csak hasonlóra is elkészíteni, amilyen az otthoni.
Az egyetlen kivétel a sütőben sült fasírt, amivel kapcsolatban kénytelen voltam belátni, hogy egyetlen lépésben sem szabad megváltoztatnom anyu receptjét. Sokáig ellustultam a dolgot, és kihagytam a hagymát: a húsgolyó kemény lett. Aztán mégis beletettem, de nem pároltam meg előtte, gondolván, majd csak megsül a hússal együtt. Így a fasírtokban kis ropogós hagymadarabkák maradtak, ami nem nyújtott túl kellemes élményt. Aztán ki akartam kerülni a zsemleáztatás lépését, és morzsával helyettesítettem - ettől is megkeményedtek a golyók.
Végül beadtam a derekam, és pontosan úgy csinálom, ahogyan kell, és így tényleg minden alkalommal tökéletes lesz. Anyu sosem sütötte olajban, mindig csak a sütőben, viszont az így megspórolt zsiradékot némi szalonnával, később a zsírmennyiség csökkentése végett füstölt sonkával helyettesítette. Ezzel nem csak a kiszáradástól védte meg a fasírtokat, de a füstölt hús zsírja szép lassan beleszivárgott a húspogácsákba plusz ízt adva nekik.
Sütőben sült fasírt
![fasírt](https://kep.index.hu/1/0/3332/33329/333292/33329246_e9a82e3d3fd8ec05b1b115ed609287af_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál vaj
- 1 darab szikkadt zsemle/ kifli
- 500 gramm darált sertéshús
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- ízlés szerint só
- 100 gramm vékonyra szeletelt füstölt sonka
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát finomra aprítom és a megolvasztott vajon üvegesre párolom, félre teszem. A zsemlét annyi tejbe áztatom, hogy éppen ellepje. Amikor hagyma kihűlt és a zsemle beszívta a tejet, alaposan kifacsarom belőle a felesleget, és összekeverem az összes többi hozzávalóval - a sonkát kivéve. Kis teniszlabdányi golyókat gyúrok belőle, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket. Mindegyiket befedem egy kis szelet sonkával. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt sülnek meg.
Fotók: Ács Bori/SóBors
Olvasd el ezt is!