Krémes, fehér csokis tejberizs kókusztejszínnel – Idénygyümölccsel tálalva a legfinomabb

kókusztejszínes tejberizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fehér csoki csodásan megédesíti ezt a kicsit kókuszos ízvilágú, selymes tejberizst.

A tejberizst nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, a lényeg, hogy ne pergős rizst válassz hozzá. A rizottórizs tökéletes, ha abból főzöd, krémes állagú lesz.

A tejberizs készítési módja egyébként népenként is eltér, a svédek vaníliapudinggal, a törökök tejszínnel készítik, a desszert tetejét megcukrozva sütik meg. Egy a lényeg, a krémességre ügyelni kell. Ha maradnál a minimalistább verziónál, akkor készítsd el az alábbi verziót, ebben a változatban az az izgalmas, hogy sima tej helyett kókusztejszínnel készül, amelytől nemcsak extrán krémes, hanem picit kókuszos aromájú is lesz a desszerted. Érdemes hidegen, sok-sok gyümölccsel a tetején fogyasztani.

Ha pedig laktatóbbra vágysz, bár kicsit tovább tart, készíts rizsfelfújtat, a sütőben sült rizskochnál kevés jobb desszert létezik, főleg, ha egy kis citrommal és vaníliával is megbolondítod.

Fehér csokis tejberizs kókusztejszínnel

kókusztejszínes tejberizs recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm kerek szemű rizs (pl. arborio)
  • 250 milliliter víz
  • 400 milliliter kókusztejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 70 gramm fehér csokoládé
  • 1 csipet
  • tálaláshoz eper vagy más idénygyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A rizst lassú tűzön tegyük fel főni a vízben, tegyünk hozzá egy csipet sót. Várjuk meg, amíg a rizs beszívja a vizet, ekkor öntsük hozzá a kókusztejszínt és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Puhulásig főzzük. Vegyük le a tűzről, amíg még forró, keverjük hozzá a fehér csokit. Fedjük le és hagyjuk még néhány percig puhulni. 

Tegyük tálkákba, majd ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Tálalás előtt tegyünk rá gyümölcsöt.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük