Krémes, sült török tejberizs házilag: ettől olyan finom a sütlak az étkezdében
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Ha szeretitek a török konyhát, akkor biztosan odavagytok a baklaváért és a sült rizspudingért, én még sosem jöttem ki úgy török étteremből, hogy valamelyiket ne kértem volna.
Kétféle sütlac recept kering az interneten A minimalista receptben nincs tojás és a puding tetejét csak grillezni kell, így egy picit gyorsabban készül és szinte elronthatatlan.
A másik verzió annyiban különbözik ettől, hogy a kész tejberizsbe 1-2 darab tojássárgáját kell belekeverni - ügyelve arra, hogy nehogy kicsapódjon -, majd a tűzálló tálkákat vízzel teli tepsibe tenni és 200 fokon kb. 30-40 percig sütni.
Bármelyik verziót elkészíthető viszonylag könnyen, az első talán kicsit krémesebb marad, míg a másik picit sűrűbb, szilárdabb állagú lesz. Amit viszont semmiképpen ne maradjon ki a receptből, az a jó minőségű vaníliakivonat vagy vaníliarúd, az édes fűszer a rizs lelke.
Sült rizspuding
Hozzávalók 6 személyre
- 0.5 bögre rövid szemű rizs
- 2 bögre víz (500 ml)
- 4 és negyed bögre tej (1060 ml)
- 0.25 bögre tejszín (60 ml)
- 0.75 bögre cukor
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- fahéj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk kimérni a hozzávalókat.
A rizst és a vizet öntsük egy lábasba, kezdjük el melegíteni, lefedve addig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a vizet.
Ekkor öntsük rá a 4 bögre tejet, a tejszínt és a cukrot. Forrásig melegítsük.
Közben a maradék negyed bögre tejben keverjük el a keményítőt. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a rizses keverékhez. Végül mehet bele a só és a vaníliakivonat is.
Fedő nélkül, gyöngyözve, alacsony lángon főzzük, közben folyamatosan kevergessük. Kb. 15 perc után húzzuk le a tűzről, osszuk szét tűzálló tálkákban a rizst.
Enyhén cukrozzuk meg a rizspudingok tetejét, majd toljuk őket a sütőbe. Állítsuk a sütőt grillfokozatra kb. 200 fokon, és addig süssük őket, míg a tetejük enyhén barna nem lesz. Ízlés szerint fahéjjal megszórva tálaljuk őket.
Fotó: Getty Images