Krémes, sült török tejberizs házilag: ettől olyan finom a sütlak az étkezdében

sültpuding2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szeretitek a török konyhát, akkor biztosan odavagytok a baklaváért és a sült rizspudingért, én még sosem jöttem ki úgy török étteremből, hogy valamelyiket ne kértem volna.

Kétféle sütlac recept kering az interneten A minimalista receptben nincs tojás és a puding tetejét csak grillezni kell, így egy picit gyorsabban készül és szinte elronthatatlan. 

A másik verzió annyiban különbözik ettől, hogy a kész tejberizsbe 1-2 darab tojássárgáját kell belekeverni - ügyelve arra, hogy nehogy kicsapódjon -, majd a tűzálló tálkákat vízzel teli tepsibe tenni és 200 fokon kb. 30-40 percig sütni. 

Bármelyik verziót elkészíthető viszonylag könnyen, az első talán kicsit krémesebb marad, míg a másik picit sűrűbb, szilárdabb állagú lesz. Amit viszont semmiképpen ne maradjon ki a receptből, az a jó minőségű vaníliakivonat vagy vaníliarúd, az édes fűszer a rizs lelke.

Sült rizspuding

sültpuding

Hozzávalók 6 személyre:

  • 0.5 bögre rövid szemű rizs
  • 2 bögre víz (500 ml)
  • 4 és negyed bögre tej (1060 ml)
  • 0.25 bögre tejszín (60 ml)
  • 0.75 bögre cukor
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk kimérni a hozzávalókat.

A rizst és a vizet öntsük egy lábasba, kezdjük el melegíteni, lefedve addig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a vizet.

Ekkor öntsük rá a 4 bögre tejet, a tejszínt és a cukrot. Forrásig melegítsük.

Közben a maradék negyed bögre tejben keverjük el a keményítőt. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a rizses keverékhez. Végül mehet bele a só és a vaníliakivonat is.

Fedő nélkül, gyöngyözve, alacsony lángon főzzük, közben folyamatosan kevergessük. Kb. 15 perc után húzzuk le a tűzről, osszuk szét tűzálló tálkákban a rizst.

Enyhén cukrozzuk meg a rizspudingok tetejét, majd toljuk őket a sütőbe. Állítsuk a sütőt grillfokozatra kb. 200 fokon, és addig süssük őket, míg a tetejük enyhén barna nem lesz. Ízlés szerint fahéjjal megszórva tálaljuk őket.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük