A svédek tejberizse vaníliapudingtól selymes – Villámgyors vacsora vagy desszert

svéd tejberizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejberizs egy végtelenül egyszerű étel, de plusz hozzávalókkal izgalmassá lehet tenni.

A tejberizs és a tejbegríz közt az a nagy különbség, hogy a tejberizs harapnivalóbb textúrájú finomság, ráaádásul nagyon sokféleképpen lehet variálni, gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal, akár lekvárral. A legfinomabb melegen, de hidegen is jólesik fogyasztani, olyan lesz, mint egy puding.

Sokan nem gondolnák, de az egyszerű desszert különböző nemzetek étlapján is szerepel. A török tejberizs is kicsit más, tejszín és vanília teszi krémessé, no meg az, hogy sütőben sül. A svéd változat szintén a sütőben teljesedik ki, a rizsbe plusz vaníliapuding kerül, ettől még puhább lesz. Kicsit hasonlít a rizskochra. 

Svéd tejberizs

svéd tejeberizs recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 milliliter víz
  • 200 gramm rizs
  • 500 milliliter tej
  • 3 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábasba öntsünk vizet, tegyük fel főni a rizst. Amikor forrni kezd, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, takarjuk le a lábast, addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul és a vizet magába nem szívja. 

A sütőt melegítsük fel 165 fokra. Egy 20 centiméter hosszú tepsit vajazzunk ki. 

A rizsre öntsük rá a tejet, óvatosan forgassuk össze. A tojást, a cukrot, a pudingport, a vaníliát és a sót keverjük össze egy másik tálban, öntsük rá a rizsre, majd az egészet kanalazzuk be a tepsibe. Tűpróbáig, körülbelül egy órán át süssük.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük