Melengető fehérbabkrémleves sült fokhagymával: jóllakat a hideg napokon

6
Nyomtatás
sült fokhagymás fehérbab leves cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sült fokhagymától egészen különleges ízt kap a fehérbableves, amely bőven elég lesz vacsorára is.

Hidegben minél tartalmasabb levesre vágyik az ember, a krémlevesek tökéletesek erre a célra. Persze az sem mindegy, mit pürésítesz, de a zöldséget is elkészítheted úgy, hogy laktató legyen levesként is.

Az ősz és a tél slágere a sütőtök, nincs olyan hét, hogy ne készülne ebből az egészséges zöldségből valamilyen fogás, a népszerűségi listát a krémleves vezeti, azonban vannak még opciók. Itt összeszedtük, hogy ősszel mi mindenből készíthetsz krémlevest, így biztosan nem fogod megunni. 

A fehérbab nagy kedvencem, nem puffaszt, tele van fehérjével. Ha könnyedebb fogásra vágysz, akkor készíts belőle salátát, de készülhet belőle húsmentes fasírt is. A fehérbab, akár a konzerv is, tökéletes krémleves-alapanyag, ha húsevő vagy, készítsd kolbásszal, de ezt a sült fokhagymás változatot is biztosan imádni fogod. 

Fehérbabkrémleves sült fokhagymával

sült fokhagymás fehérbab leves recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Sült fokhagyma:

  • 3 fej fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj

Leves:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 liter csirkehús- vagy zöldségalaplé
  • 3 darab fehérbabkonzerv (lecsöpögtetve)
  • 2 teáskanál rozmaring (őrölt)
  • 50 gramm parmezán (reszelt)
  • 1 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A fokhagymafej tetejét vágjuk le, majd spricceljünk rá olajat. Csomagoljuk be egyenként alufóliába, és süssük 30 percig, amíg egészen puhák nem lesznek. 

Leves:

A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra. A fokhagymát is vágjuk egészen apróra.

Egy nagyobb edényben melegítsünk olajat, és dinszteljük a hagymát 5-7 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és dinszteljük további 1 percig. Öntsük rá az alaplevet, adjuk hozzá a lecsöpögtetett fehérbabkonzerveket, morzsoljuk rá a rozmaringot. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 5 percig. A megsült fokhagymákat nyomjuk bele a levesbe, majd az egészet pürésítsük botmixerrel. 

A parmezánt, a sót, a borsot és a citromlevet keverjük össze, és ízlés szerint ízesítsük vele a levest. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon