Melengető fehérbabkrémleves sült fokhagymával: jóllakat a hideg napokon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sült fokhagymától egészen különleges ízt kap a fehérbableves, amely bőven elég lesz vacsorára is.
Hidegben minél tartalmasabb levesre vágyik az ember, a krémlevesek tökéletesek erre a célra. Persze az sem mindegy, mit pürésítesz, de a zöldséget is elkészítheted úgy, hogy laktató legyen levesként is.
Az ősz és a tél slágere a sütőtök, nincs olyan hét, hogy ne készülne ebből az egészséges zöldségből valamilyen fogás, a népszerűségi listát a krémleves vezeti, azonban vannak még opciók. Itt összeszedtük, hogy ősszel mi mindenből készíthetsz krémlevest, így biztosan nem fogod megunni.
A fehérbab nagy kedvencem, nem puffaszt, tele van fehérjével. Ha könnyedebb fogásra vágysz, akkor készíts belőle salátát, de készülhet belőle húsmentes fasírt is. A fehérbab, akár a konzerv is, tökéletes krémleves-alapanyag, ha húsevő vagy, készítsd kolbásszal, de ezt a sült fokhagymás változatot is biztosan imádni fogod.
Fehérbabkrémleves sült fokhagymával
Hozzávalók 6 adaghoz
Sült fokhagyma:
- 3 fej fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
Leves:
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 liter csirkehús- vagy zöldségalaplé
- 3 darab fehérbabkonzerv (lecsöpögtetve)
- 2 teáskanál rozmaring (őrölt)
- 50 gramm parmezán (reszelt)
- 1 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A fokhagymafej tetejét vágjuk le, majd spricceljünk rá olajat. Csomagoljuk be egyenként alufóliába, és süssük 30 percig, amíg egészen puhák nem lesznek.
Leves:
A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra. A fokhagymát is vágjuk egészen apróra.
Egy nagyobb edényben melegítsünk olajat, és dinszteljük a hagymát 5-7 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és dinszteljük további 1 percig. Öntsük rá az alaplevet, adjuk hozzá a lecsöpögtetett fehérbabkonzerveket, morzsoljuk rá a rozmaringot. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 5 percig. A megsült fokhagymákat nyomjuk bele a levesbe, majd az egészet pürésítsük botmixerrel.
A parmezánt, a sót, a borsot és a citromlevet keverjük össze, és ízlés szerint ízesítsük vele a levest.
Fotó: Getty Images