Sűrű és laktató fehérbab-leves: füstölt kolbásszal lesz az igazi

fblcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bableves sokoldalú és nagyon finom, rengetegféle variációban készülhet, hússal és nélküle, fehér vagy vörös babból, egy biztos, mindegyik isteni a maga módján.

Sokan úgy gondolják, hogy a tartalmas bableves csak a hűvösebb időben esik jól. Én ezzel nem értek egyet, hisz vannak olyan babfajták, amelyekből nyáron kapható a zsenge termés, ráadásul szezonális zöldségekkel dúsítva laktató ebéd is lehet.

Az én egyik kedvenc babom a fehér, amelyből ínycsiklandó leves kerülhet az asztalra, ha szerény alapanyagokkal dúsítod, egy kis fehérborral és tejszínnel bolondítod. Ebben a változatban nem a zöldségek a főszereplők, hanem a kolbász és a karakteresebb fűszerek. Akár főtt tarját is kockázhatsz bele, ha pedig van kéznél friss kakukkfű vagy petrezselyem, ne sajnáld a levesből.

Fehérbab-leves kolbásszal

fbct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dekagramm fehér bab
  • 2 darab babérlevél
  • 20 dekagramm füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 evőkanál füstölt vagy pirospaprika
  • 2 liter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 deciliter fehérbor
  • 1 deciliter főzőtejszín
  • kevés olaj vagy zsír
Recept idők

Elkészítés:

A babot sós, babérleveles vízben főzzük meg, majd szűrjük le.

A kolbászt karikázzuk fel, lábasban pirítsuk, ha szükséges, tegyünk hozzá kevés zsiradékot. A pirult kolbászt szedjük ki, a fennmaradt zsírra dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges lett, adjuk hozzá a babot, öntsük fel vízzel és a fűszereket is keverjük a levesbe.

A kolbászt 4-5 perc múlva tegyük a levesbe, forraljuk egybe, majd forrás után a bort és a tejszínt is keverjük bele. Még egyszer forraljuk egybe, majd tálalhatunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük