
Egészséges, fehérjedús fehérbab-pogácsa – Egyszerű, de laktató recept

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
Pillanatok alatt összeállíthatod ezt a fehérbab-pogácsát, amely mártogatóssal és salátával a legfinomabb.
A fehér bab nagyon egészséges, tele van fehérjével, de közben laktat is. A babkonzerv is tökéletesen megteszi és akkor főzőcskézni sem kell.
Ha nagyon meleged van, készítsd el ezt a könnyed fehérbab-salátát, amelybe keverj lédús koktélparadicsomot is. Ha szereted a mártogatósokat, akkor a bab erre is jó alapanyag, keverd padlizsánnal, így izgalmas és laktató lesz egyszerre.
Készíthetsz fasírtot, pontosabban pogácsákat is belőle, amelyeket valamilyen körettel, akár salátával és mártogatóssal is ehetsz. A vegetáriánus ételeknél maradva, a vöröslencse is sokoldalúan felhasználható alapanyag, a belőle készült fasírt szuper fehérjeforrás és nagyon hamar elkészül. Ahogy ez a babos verzió is, amely teljesen vegán egyébként.
Fehérbab-pogácsa

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 konzerv fehér bab
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 50 gramm liszt
- 60 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál lenmag (őrölt)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A babról öntsük le a levét, tegyük egy tálba és villával törjük össze. A hagymát vágjuk apróra.
Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk a babhoz, majd keverjük hozzá a lisztet és az őrölt lenmagot. Sózzuk meg, kicsit gyúrjuk át. Ha nem eléggé gyúrható, adjunk hozzá egy kevés vizet.
Egy deszkát lisztezzünk meg, a tésztát nyújtsuk ki 1,5 centiméter vastagra, majd szaggassunk belőle köröket.
Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, süssük a pogácsák mindkét oldalát 5-5 percig. A pogácsákat sütőben is megsüthetjük, ekkor tegyük sütőpapírral bélelt tepsire őket, kenjük meg mindkét oldalukat olívaolajjal és 160 fokos sütőben süssük 30 percet, félidőben fordítsuk meg.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors