Egészséges, fehérjedús fehérbab-pogácsa – Egyszerű, de laktató recept

fehérbab pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pillanatok alatt összeállíthatod ezt a fehérbab-pogácsát, amely mártogatóssal és salátával a legfinomabb.

A fehér bab nagyon egészséges, tele van fehérjével, de közben laktat is. A babkonzerv is tökéletesen megteszi és akkor főzőcskézni sem kell.

Ha nagyon meleged van, készítsd el ezt a könnyed fehérbab-salátát, amelybe keverj lédús koktélparadicsomot is. Ha szereted a mártogatósokat, akkor a bab erre is jó alapanyag, keverd padlizsánnal, így izgalmas és laktató lesz egyszerre. 

Készíthetsz fasírtot, pontosabban pogácsákat is belőle, amelyeket valamilyen körettel, akár salátával és mártogatóssal is ehetsz. A vegetáriánus ételeknél maradva, a vöröslencse is sokoldalúan felhasználható alapanyag, a belőle készült fasírt szuper fehérjeforrás és nagyon hamar elkészül. Ahogy ez a babos verzió is, amely teljesen vegán egyébként. 

Fehérbab-pogácsa

fehérbab pogácsa recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 konzerv fehér bab
  • 1 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 50 gramm liszt
  • 60 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál lenmag (őrölt)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A babról öntsük le a levét, tegyük egy tálba és villával törjük össze. A hagymát vágjuk apróra.

Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk a babhoz, majd keverjük hozzá a lisztet és az őrölt lenmagot. Sózzuk meg, kicsit gyúrjuk át. Ha nem eléggé gyúrható, adjunk hozzá egy kevés vizet. 

Egy deszkát lisztezzünk meg, a tésztát nyújtsuk ki 1,5 centiméter vastagra, majd szaggassunk belőle köröket. 

Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, süssük a pogácsák mindkét oldalát 5-5 percig. A pogácsákat sütőben is megsüthetjük, ekkor tegyük sütőpapírral bélelt tepsire őket, kenjük meg mindkét oldalukat olívaolajjal és 160 fokos sütőben süssük 30 percet, félidőben fordítsuk meg. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük