Tejszínes-fehérboros csirkecomb serpenyőben sütve: szaftos marad a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kívül ropogós, belül szaftos és puha marad a csirke ebben a krémes szószban, az egyserpenyős fogás gyorsan elkészül.
A csirkecomb amúgy is a csirke zsírosabb részei közé tartozik, de még ezt is puhábbá tudod tenni, ha krémes szószban sütöd. Arról lehet vitatkozni, hogy combból melyik a finomabb, de ehhez a recepthez inkább felsőcombokat vegyél. Ha pedig alsócombok is vannak otthon, azokat rántsd ki.
Ha kicsit pikánsabb, egzotikusabb ízekre vágysz, a csirkecombokat süsd currys szószban.
A fehérbor és a tejszín nagyon krémes szósszá lényegül át, szépen be tudja vonni a húst, érdemes kipróbálni. Ne spórolj a zöldfűszerekkel se!
Fehérboros csirkecomb serpenyőben sütve
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm csirkecomb (felső)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ág kakukkfű
- 1 evőkanál liszt
- 120 milliliter fehérbor (száraz)
- 250 milliliter csirkealaplé
- 120 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint oregánó
- ízlés szerint bazsalikom
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és morzsoljunk rájuk oregánót és bazsalikomot is. Pirítsuk meg a combokat bőrével lefelé 4-5 perc alatt. Fordítsuk meg őket, a másik oldalukat is pirítsuk 4 percig. Ha megpirultak, vegyük ki őket a serpenyőből.
Tegyünk a serpenyőbe 2 evőkanál vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, morzsoljuk rá a kakukkfüvet, dinszteljük még 1-2 percig. Szórjuk rá a lisztet, egy percig pirítsuk. Lassan öntsük hozzá a bort, közben vegyük le a hőmérsékletet, majd pár perc múlva öntsük rá a csirkealaplevet és a tejszínt is. Jó alaposan keverjük össze, hogy kicsit besűrűsödjön. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, valamint morzsoljunk rá oregánót és bazsalikomot is. (Friss is mehet bele.)
Tegyük vissza a csirkecombokat a szószba. Tegyük be a sütőbe, süssük 35 percig.
Fotó: Getty Images