Zsályás, citromos pácban sült csirkemell: nem fog kiszáradni a hús
Ismerkedj meg te is a zsályával - használd például finom, omlós csirkemell fűszerezésére.
Aki szerint a csirkemell unalmas, az még egész biztosan nem készítette krémes, ízletes szósszal összefőzve, mert úgy mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy egyhangú. Rengetegféle mártással lehet feldobni a húst, legyen az paradicsomos vagy tejszínes, a viszonylag semleges ízű csirkemellnek minden jól áll, és ha belefő a szószba, még az ízeit is átveszi.
Az alábbi receptben a fehérbor, a tejszín és a parmezán dominál, az alkohol csak egy picit érezteti magát a szószban, mégis nagyon sokat dob rajta. Ami szintén nem hiányozhat belőle, az a petrezselyem, a fűszernövény frissessége nagyon jól passzol a picit töményebb tejszínes alaphoz.
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy 6 vékonyabb szeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük mindkét oldalukat.
A vajat és az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd több adagban süssük meg rajta a csirkemelleket. Nagyjából 5-6 percig süssük oldalanként, míg picit megpirulnak és átsül a belsejük. Ha szükséges, közben az olajat pótoljuk. Tegyük egy tányérra őket, fedjük le fóliával.
Amíg sül a hús, a fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le. Készítsük ki a kimért alaplevet és fehérbort is.
Ha elkészült a hús és kivettük egy tányérra, öntsünk még egy kevés olajat a forró serpenyőbe, majd vegyük kicsire a lángot. Szórjuk rá a lisztet és a fokhagymákat, keverjük alaposan össze.
1 perc után öntsük fel az alaplével és a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, míg a liszt felolvad, elvegyül, és a folyadék a felére redukálódik.
Ekkor keverjük bele a tejszínt, melegítsük vele össze, de nem kell forrnia. Keverjük bele a parmezánt is, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk bele a petrezselymet.
Tegyük vissza a csirkemelleket, melegítsük össze, majd rögtön, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu