
Vajpuha csirkemell bazsalikomos-paradicsomos szószban főzve: tejszín teszi krémessé

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
Egy hosszú és fárasztó nap után is összedobhatod ezt az egyserpenyős csirkemellet, a szósznak köszönhetően biztosan nem lesz száraz a hús.
Míg egyesek imádják, mások ki nem állhatják a csirkemellet, utóbbi csoport véleménye szerint száraz, nem éri meg az árát. Ez az állítás valóban igaz lehet, ha nem megfelelően fűszerezik és túlsütik, de ha krémes, ízletes szószban főzöd, vajpuha, szaftos és mennyei lesz.
Bár csirkecombbal is szeretek dolgozni, ha gyors és egyszerű fogásra vágyom, általában csirkemellet használok, az ugyanis mindenképp az előnyei közé sorolandó, hogy pillanatok alatt átsül - 15-20 perc alatt fenséges ebédet dobhatsz belőle össze.
Az alábbi receptben azonban nem is annyira a hús, inkább a szósz a főszereplő: a tejszínes paradicsommártás nem csak krémes, a bazsalikomtól nagyon-nagyon friss és finom is, ráadásul 10 perc alatt összeállíthatod.
Bazsalikomos-paradicsomos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre
Csirkéhez:
- 500 gramm csirkemellfilé
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Szószhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 teáskanál oregánó (szárított)
- 1 teáskanál bazsalikom (szárított)
- 1.5 deciliter tejszín
- 20 gramm parmezán
- 15 levél friss bazsalikom
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A csirkemelleket vágjuk hosszában félbe - tetszőleges szeletekre is vághatók -, majd sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük mindkét oldalukat.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a csirkemelleket, de ne fedjék egymást a szeletek. Vegyük magasabbra a lángot, oldalanként 3-4 percig süssük őket, míg itt-ott picit megpirulnak. Ha a villa már könnyen belemegy a húsba, kész van, tegyük félre.
Vegyük kicsire a lángot. A zúzott fokhagymát tegyük a serpenyőbe - ha szükséges, öntsünk még alá olajat -, majd fél perc után öntsük fel a paradicsommal, fűszerezzük sóval, oregánóval és bazsalikommal. Gyöngyözve főzzük 5 percig, míg a leragadt pörzsanyag fel nem oldódik a szószban.
Keverjük a szószba a parmezánt és a tejszínt is. Végül az összeaprított, friss bazsalikomot forgassuk bele és tegyük vissza a csirkemellet is. Így főzzük még 2-3 percig, majd rögtön, tésztával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors