Isteni, illatos német karácsonyi keksz: így készül a ropogós spekulatius
A fahéjas, szegfűszeges keksz könnyen adventi hangulatba hoz.
A kész leveles tésztából készülő fenyőfasütinél kevés látványosabb, ugyanakkor egyszerűbben elkészíthető sütemény létezik. Kevés munka szükséges hozzá, hiszen mindössze annyi vele a dolgod, hogy a tésztát megkened mogyorókrémmel, egy éles késsel formára szabod, kivagdosod a fenyőfa ágait, és az elkészítésnél leírt módon formázod őket.
Ha szeretnél valami házit csempészni bele, akkor otthon készített mogyorókrémet használj, amihez itt találsz egy szuper és könnyű receptet. A töltelék mellett természetesen a tészta elkészítésére is van otthon lehetőséged, és ahhoz is tudunk segítséget nyújtani: ebben a receptben megtalálsz minden szükséges információt hozzá.
Ha pedig más ízesítéssel készítenéd, akkor a csokis, a lekváros vagy a spekulatius krémes változatok is mennyeiek lesznek.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Az egyik tésztát helyezzük a tepsibe, és vágjunk belőle egy háromszög formát, meghagyva egy kisebb részt az alján, ami a fenyőfa törzse lesz.
Kanalazzuk rá a mogyorókrémet, és egyengessük el a felületén. Helyezzük rá a másik tésztát is, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk az alsóra, hogy az esetleg beszorult levegő kiszabaduljon, majd vágjuk a felső tésztát is az alsó mintájára.
Kifelé irányuló mozdulatokkal vágjuk ki az ágakat: 2-2,5 cm vastagságúra alakítsuk őket, a háromszög közepén pedig egy 5-6 cm-es sávot hagyjunk érintetlenül, az fogja egyben tartani a fát.
A csúcsától indulva alakítsuk ki az ágakat: csavarjuk meg 1 vagy 2 alkalommal a kivágott csíkokat.
A maradék tésztából vágjunk csillag vagy más tetszőleges formát, és azt is kenjük meg a krémmel, és helyezzük a fenyőfa mellé (így semmi nem megy kárba).
Egy sütőecset segítségével kenjük meg a tészták felszínét az olajjal, majd tegyük be a sütőbe. Süssük 12-15 percig, amíg a tészta felemelkedik és aranybarna színt kap.
Sütés után 5 percig pihentessük, majd szórjuk meg porcukorral.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu