
Mennyei csokis mogyorókrém: adalékanyagmentes házi változat

Sokkal finomabb, mint a boltban kapható változatok, ráadásul garantáltan nincs benne semmilyen mű szín- és ízanyag, aroma.
Ha szereted a nutellát, de sokallod az árát, illetve adalékanyag-mentesen készítenéd el, próbáld ki ezt a házi változatot. Az alapja sütőben pirított törökmogyoró, amely mellé kakaópor, vanília és tej kerül, előbbi a csokis ízt, utóbbi a krémes textúrát garantálja.
A házi mogyorókrémet ízlés szerint bármivel édesítheted, érdemes előnyben részesíteni a folyékony édesítőket, mint a juharszirup vagy a méz, utóbbi azonban az ízén is nyomot hagy. A porcukor is tökéletes választás, de ha kristályt használsz, azt előbb olvaszd meg, hogy elvegyüljön a krémben. A mennyiségét utólag is növelheted vagy csökkentheted ízlés szerint.
Ha azt szeretnéd, hogy a házi mogyorókrémed tovább elálljon, a tej helyett használj 2 evőkanál semleges ízű növényi olajat, úgy nem igényel hűtést.
Csokis mogyorókrém

Hozzávalók 5 decihez
- 250 gramm törökmogyoró
- 40 gramm porcukor
- 1.5 ek vaníliakivonat
- 30 gramm kakaópor
- 1 csipet só
- 120 ml tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A törökmogyorót szórjuk a tepsire, majd toljuk a sütőbe 6-8 percre, míg megpörkölődik. Tegyük egy konyharuhára, csomagoljuk bele, és dörzsöljük le a héjukat. (Nem baj, ha valamennyi marad rajta.)
A törökmogyorót szórjuk aprítógépbe, majd magas fokozaton daráljuk addig, míg ki nem válik belőle az olaj, krémes nem lesz. Keverjük bele a cukrot, vaníliát, kakaóport, sót, tejet. Addig dolgoztassuk a gépet, míg krémes, egynemű nem lesz a massza. Ha édesebbre szeretnénk, utólag is lehet még bele porcukrot/juharszirupot keverni.
Tegyük befőttesüvegbe felhasználásig, a hűtőben 2-3 hétig tárolhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!