Gyors leveles tészta házilag, 4 hozzávalóból: a fagyasztóban sokáig eláll

levelestészta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle.

Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani. Ez a gyors levelestészta-recept a Pastry & Beyond oldalán jött velem szembe, mindenkinek ajánlom azt a honlapot, aki szeret sütni.

Hasonlóképpen kell összeállítani, mint a linzer- vagy a pitetésztát, legalábbis az első mozzanat megegyezik: a lisztet gyors mozdulatokkal kell összedolgozni a jéghideg vajjal, míg morzsás állagot nem kapsz. A vajnak nem szabad megolvadnia a kezed melegétől, úgyhogy érdemes a lisztet és a tálat is a hűtőbe tenni, mielőtt nekiállsz a tészta készítésének. 

Ha megvan a puha, rugalmas tésztád, utána csak nyújtanod és hajtogatnod kell. Ez sem bonyolult folyamat, bőven elég háromba hajtani a tésztát, majd újra kinyújtani, ismét hajtani és így tovább. Ezt a folyamatot minimum háromszor ismételd meg, de minden egyes nyújtás előtt forgasd el 90 fokkal a tésztát. 

A kész leveles tésztát le is fagyaszthatod, légmentesen csomagold be, úgy tedd a mélyhűtőbe. Az alábbi adagból 300 gramm tésztád lesz. 

Leveles tészta

levelestészta2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 125 gramm liszt
  • 140 gramm hideg vaj
  • 1 nagy csipet
  • 60 milliliter hideg víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a tálat, amelyben összeállítjuk majd a tésztát, tegyük a hűtőbe fél órára, mielőtt nekiállunk a tésztának. 

Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd kockázzuk bele a hideg vajat. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, vigyázzunk, ne olvadjon meg a kezünk melegétől.

Ássunk egy mélyedést a liszt közepébe, öntsük oda a jéghideg vizet. Egy spatula segítségével kezdjük el összekeverni a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, a kezünkkel gyúrjuk gombóccá.

Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre. Lisztezzük be a nyújtófát is, majd nyújtsuk a tésztát 25 centis téglalappá. A felesleges lisztet söpörjük le róla. A tészta alsó harmadát hajtsuk be a közepéig, majd hajtsuk rá a felső harmadát, hogy réteges legyen. Közben a felesleges lisztet mindig söpörjük le róla. Forgassuk el a tésztát 90 fokkal, majd ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást. Ezt ismételjük meg még legalább háromszor.

Ha kész vagyunk vele, az összehajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára, mielőtt használnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon