Sült hagymával hajtogatott pogácsa Limara receptje alapján – Mindenki imádni fogja

hagymás pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tökéletesen passzol a sült hagyma ebbe a puha pogácsába, amely másnapra is omlós marad.

Pogácsareceptből sosem elég, mindig lehet egy kicsit változtatni az eredeti koncepción, a sajtos és a tepertős variációkon kívül másfajta ízesítéssel is el lehet készíteni. Nagy kedvencem a hajtogatott változat, amelyben a rétegek közé tehetsz valamilyen plusz hozzávalót, amelytől még izgalmasabb ízt kapsz. A pogácsakészítés nem ötperces munka, de engem a kelt tészta gyúrása olyan nyugalommal tölt el, hogy igazán nem érzem az idő múlását sem.

Ezt a receptet egy makói sajtóúton tanultam Limarától, a kelt tészták gasztrobloggerétől, ő makói lisztből és vöröshagymából készítette, és annyira finom volt, hogy hoztam is belőle haza. A receptet pedig ellestem és itthon is megsütöttem. 

Sült hagymás pogácsa

hagymás pogácsa recept

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 1 kilogramm liszt
  • 1.5 evőkanál
  • 250 gramm vaj (hideg)
  • 150 gramm zsír (sertés, liba vagy kacsa)
  • 50 gramm élesztő
  • 100 milliliter tej
  • 1 darab tojás
  • 300 milliliter tejföl
  • 2 fej vöröshagyma (nagy)
  • sütéshez kacsa- vagy libazsír
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • tetejére lenmag
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. A lisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a sót, morzsoljuk hozzá a hideg vajat és tegyük bele a zsírt. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Puha, kicsit ragacsosabb állagú tésztát kell kapnunk. Gyúrjuk össze a tésztát, majd egy tiszta kendővel takarjuk le, hagyjuk kelni 45 percet. 

Amíg a tészta kel, a zsíron pirítsuk aranyszínűre a hagymát és hagyjuk kihűlni. 

A tésztát nyújtsuk fél centiméter vastag téglalap alakúra, kenjük meg a hagyma nagy részével. A rövidebbik oldalán hajtsuk háromba, majd kenjük rá a maradék hagymát és megint hajtsuk háromba. Tegyük a hűtőbe pihenni. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen, de ha nincs ennyi időnk, egy órára akkor is tegyük be. Nyújtsuk ki 1 centiméter vastagra, késsel rácsozzuk be (így szépen kinyílik a teteje), majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. 

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg lenmaggal vagy bármilyen maggal. 

Süssük 15 percig, hogy a teteje szép aranybarna legyen.

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük