![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sült hagymával hajtogatott pogácsa Limara receptje alapján – Mindenki imádni fogja
![hagymás pogácsa cover](https://kep.index.hu/1/0/3854/38544/385445/38544541_2940571_8e62b3368f59d37a4205b3bb38ba7093_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tökéletesen passzol a sült hagyma ebbe a puha pogácsába, amely másnapra is omlós marad.
Pogácsareceptből sosem elég, mindig lehet egy kicsit változtatni az eredeti koncepción, a sajtos és a tepertős variációkon kívül másfajta ízesítéssel is el lehet készíteni. Nagy kedvencem a hajtogatott változat, amelyben a rétegek közé tehetsz valamilyen plusz hozzávalót, amelytől még izgalmasabb ízt kapsz. A pogácsakészítés nem ötperces munka, de engem a kelt tészta gyúrása olyan nyugalommal tölt el, hogy igazán nem érzem az idő múlását sem.
Ezt a receptet egy makói sajtóúton tanultam Limarától, a kelt tészták gasztrobloggerétől, ő makói lisztből és vöröshagymából készítette, és annyira finom volt, hogy hoztam is belőle haza. A receptet pedig ellestem és itthon is megsütöttem.
Sült hagymás pogácsa
![hagymás pogácsa recept](https://kep.index.hu/1/0/3854/38544/385445/38544587_147ed85eaf43ccfeabec7ba4b084700d_wm.jpg)
Hozzávalók 20 adaghoz
- 1 kilogramm liszt
- 1.5 evőkanál só
- 250 gramm vaj (hideg)
- 150 gramm zsír (sertés, liba vagy kacsa)
- 50 gramm élesztő
- 100 milliliter tej
- 1 darab tojás
- 300 milliliter tejföl
- 2 fej vöröshagyma (nagy)
- sütéshez kacsa- vagy libazsír
- 1 darab tojás (kenéshez)
- tetejére lenmag
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. A lisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a sót, morzsoljuk hozzá a hideg vajat és tegyük bele a zsírt. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Puha, kicsit ragacsosabb állagú tésztát kell kapnunk. Gyúrjuk össze a tésztát, majd egy tiszta kendővel takarjuk le, hagyjuk kelni 45 percet.
Amíg a tészta kel, a zsíron pirítsuk aranyszínűre a hagymát és hagyjuk kihűlni.
A tésztát nyújtsuk fél centiméter vastag téglalap alakúra, kenjük meg a hagyma nagy részével. A rövidebbik oldalán hajtsuk háromba, majd kenjük rá a maradék hagymát és megint hajtsuk háromba. Tegyük a hűtőbe pihenni. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen, de ha nincs ennyi időnk, egy órára akkor is tegyük be. Nyújtsuk ki 1 centiméter vastagra, késsel rácsozzuk be (így szépen kinyílik a teteje), majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg lenmaggal vagy bármilyen maggal.
Süssük 15 percig, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!