
10 tipp, mi készüljön spenótból: nyersen és főve is kiváló
A spenót nagyon egészséges zöldség, érdemes szezonjában gyakran fogyasztani. A zöld nyersen és párolva is pompás, rengeteg izgalmas receptben kipróbálható.
Ha ínycsiklandó és mutatós ételt készítenél gyorsan és egyszerűen, a leveles tésztás recepteket szívből ajánljuk! Ez a spenótos tekercs is éppen ilyen, ami a feta sajttal kiegészülve egy tökéletes vendégvárót vagy sós nasit eredményez.
Hogy igazán finom legyen a töltelék, oregánóval és chilivel is érdemes feldobni, és a tojást se hagyd ki belőle, az fogja össze. A kész tekercsek tetejére szórhatsz szezámmagot, mákot vagy köményt is, teljesen rád van bízva, mivel ízesíted.
A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A spenótot öblítsük át, csöpögtessük le.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A vajat dobjuk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1 perc múlva a spenótot. Pároljuk pár percig, míg megfonnyad. Húzzuk le a tűzről.
Tegyük a keveréket apró lyukú szűrőbe, csöpögtessük le, a spenót sok nedvességet enged ki magából. Hagyjuk pár percig állni, majd nyomkodjuk is ki a spenótot.
Tegyük a spenótos-hagymás alapot egy tálba, morzsoljuk bele a feta sajtot, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük oregánóval és chilivel. Adjunk hozzá egy tojást, keverjük össze.
A leveles tésztát nyújtsuk vagy hajtsuk ki, majd hosszában felezzük el, hogy 2 keskeny téglalapot kapjunk.
Mindkét téglalap közepére hosszában kanalazzunk a fetás-spenótos töltelékből, majd hajtsuk a tészta bal oldalát a jobb felére, hogy befedjük a tölteléket, és a széleket rögzítsük egy villa segítségével.
Mindkét rudat vágjuk 6-6 darabra, majd tegyük őket az előkészített tepsire, és kenjük le tojással. A tetejüket szórjuk meg szezámmaggal.
Toljuk őket a sütőbe kb. 20 percre, vagy míg aranybarnák nem lesznek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu