10 tipp, mi készüljön spenótból: nyersen és főve is kiváló
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A spenót nagyon egészséges zöldség, érdemes szezonjában gyakran fogyasztani. A zöld nyersen és párolva is pompás, rengeteg izgalmas receptben kipróbálható.
A spenót egész évben beszerezhető, a szezonja azonban áprilisban és májusban van. A zöld rendkívül egészséges, érdemes lenne gyakran fogyasztani áldásos hatásai miatt.
A spenót erősíti az immunrendszert, ami allergiaszezon idején különösen hasznos. Bővelkedik A-, C-, E- és K-vitaminban. A növény tele van különböző flavonoidokkal, amelyek súlyos betegségekkel szemben is képesek felvenni a harcot. A spenót magnéziumban is bővelkedik, ezért a magas vérnyomásra is jó hatással van, és vasban is gazdag.
A zöldséget – pozitív hatásai miatt – a legjobb nyersen fogyasztani különböző turmixokba vagy salátákba keverve. A levelek szendvicsben is jól mutatnak, vagy kencékben, és még számtalan módon érdemes kipróbálni.
Krumplis-spenótos tócsni
A tócsni vagy lapcsánka kedvelt krumplis finomság, amelyből érdemes nagy adaggal gyártani. A reszelt burgonyás masszát sok mindennel változatossá lehet varázsolni. A fekete bors és a fokhagyma kötelező bele, de érdemes más fűszerekkel is játszani vagy pluszzöldségekkel feldobni. Ilyen a spenót is, a zöld remekül érvényesül az aranybarna finomságban. A kész tócsni jólesik magában, de tejföllel és reszelt sajttal is megkoronázhatod!
Krémes, tejszínes spenótleves
A krémes spenótleves csábító textúráját a tejszínnek köszönheti. Az íze is izgalmas, kerül bele medvehagyma, kapor és szerecsendió. A zöldből a legtöbben főzeléket szoktak készíteni, de krémlevesként is mennyei. A kész leves tetején elfér a fokhagymás kruton, főtt tojás vagy sült baconkockák.
Spenótos, sajtos nokedli
A spenótos nokedli üde színével csábít. Zseniális fogás, mely szaftosabb fogások mellé tökéletes köret. Ínyencek sajtszósszal is kipróbálhatják, így kínálva a tojásos nokedlivel is felveszi a versenyt a finomság. A spenótos nokedli egytálként is megállja a helyét, ha párolt vagy nyers zöldségekkel egybeforgatva kerül az asztalra.
Spenótos krokett
A spenótos krokett vegánok számára is tökéletes, mivel zöldségekből és növényi ital hozzáadásával készül. Az aranybarna finomság kívülről ropogós, a belseje lágy. A krokett hagyományosan bő olajban pirul, de sütőbe tolva vagy forró levegős sütőben is elkészíthető. A masszába plusz hozzávalók is kerülhetnek, ilyen a reszelt sajt vagy a fenyőmag. Érdemes bátran kísérletezni a krokett masszájával!
Csirkés-spenótos tészta
A csirkés-spenótos szósz ízletes, amit tésztával vagy rizzsel is lehet kínálni. A fogás egyszerűen készül, kezdők is bátran nekiállhatnak. A hús és a spenót krémes szószban fő puhára, a mártás tejszín és krémsajt keverékétől ellenállhatatlan. Az étel megalkotásánál friss spenótot használj, a mirelit túl sok levet enged. A kész ételt megéri sajttal vagy pirított fenyőmaggal dúsítani.
Spenótos golyó
A spenótos golyó rabul ejt, így tálalva még a legválogatósabb gyerek is örömmel falatozza. A klasszikus, húsos változat helyett érdemes zöldséges verziókat is kipróbálni, ilyen ez a spenótos is. Az aranybarna finomság mártogatóssal vagy paradicsomos tésztával kínálva is tökéletes. A masszába a spenót mellé rengeteg zöldfűszer, hagyma, parmezán és zsemlemorzsa is kerül.
Spenóttal és ricottával töltött tekercs
A spenóttal és ricottával töltött tekercs egyszerűen készül, könnyed, mégis laktató harapnivaló. A leveles tésztába csomagolt spenótos töltelék elképesztően finom, a zöld és a feta sajt remek párost alkotnak. A sós nasi elkészítése nem nehéz, csupán arra érdemes figyelni, hogy a töltelék ne legyen túl folyós, ezért addig főzd, míg a folyadék teljesen elpárolog alóla.
Görög spenótos pite
A spanakopita tradicionális görög étel, amely nassolnivalóként ismert, de köretként is megállja a helyét. Az elkészítése nem nehéz: bolti kész rétestésztát használj, és rétegezd a spenótos töltelékkel. A zöldség mellé feta sajt is kerül, parmezánnal és fokhagymával együtt. A kész finomság szépen szeletelhető, uzsonnásdobozban is elfér, remek választás egy tavaszi piknikre.
Spenótsaláta körtével
A spenótos saláta gyümölccsel egybeforgatva készül. A spenót többféle gyümölccsel is párosítható, cseresznyével, almával és körtével együtt is jól megfér. Hogy még fantasztikusabb legyen, kéksajt és fenyőmag is helyet kap a salátában. Az egészséges csemege öntet nélkül is jólesik, de aki szeretné, meglocsolhatja kevés mézzel, almaecettel vagy vörösborecettel, amit sóval, borssal és rozmaringgal ajánlott egybekeverni.
Almasaláta dióval és áfonyával
Az almasaláta igazán különleges, friss és izgalmas, az íze és a textúrája is. A lédús alma remek ropogtatnivaló: a legtöbben magában falatozzák, de sütemények és különböző fogások is készülhetnek belőle, például saláta. Az egészséges almasalátába bébispenót is kerül, dióval, aszalt áfonyával és sajttal megbolondítva. A saláta öntettel és nélküle is kipróbálható.
Fotók: Getty Images