Selymes fetakrém citrommal és zöldfűszerrel: kenyérre kenve isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rákattantam a fetára. Nem tudom szebben mondani, mert ez az igazság. Fetát eszem magában, melegszendvicsben és persze a kedvenc kombinációmban, görögdinnyével.
A feta abban különbözik a többi fehér sajttól, hogy nem tehén, hanem pasztörizálatlan juh- vagy kecsketejből készül. Sós lében tárolják, 2005 óta eredetvédelem is megilleti.
Fehérjében gazdag
A só- és a zsírtartalma magas, de emellett fehérjében is gazdag, 100 gramm már fedezi egy felnőtt napi fehérjeadagját. Persze ezt nem adják ingyen, mert bizony kalóriában is dúskál, 100 gramm fetában 300 kalória van. Emellett A- és B2-vitamint és nagy mennyiségű kalciumot is tartalmaz.
Így tárolható több ideig
A sós léből kivett feta nagyon hamar megromlik - bár én ezt nem szoktam megvárni, mert hamar megeszem. Ha tovább szeretnénk tárolni, vegyük ki a vízzel együtt a csomagolásából, és tegyük egy jól zárható edénybe.
Bár a feta nem olvad könnyen, én készítettem már vele melegszendvicset is, de a legjobb mégiscsak valamilyen krémesebb, frissebb állagban kenyérre, krékerre kenni vagy egyszerűen csak mártogatósnak használni. A sósságát kicsit ellensúlyozhatjuk, ha krémsajtot keverünk bele, valamint egy kis citrommal frissebbé tesszük.
Fetakrém citrommal és zöldfűszerrel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm feta sajt
- 150 gramm sajtkrém
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint rozmaring
Elkészítés:
Tegyük bele a fetát, a krémsajtot egy konyhai robotgépbe, öntsünk hozzá egy kevés olívaolajat és a citrom levét. Pár percig turmixoljuk, majd ízesítsük a fűszerekkel.
Fotó: Getty Images