A flamandok gulyása barna sörben fő - Laktató, melegítő fogás hűvös napokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gulyások között is egészen különleges a flamand változat, amely sütőben sülve lesz tökéletes.
A magyar gulyásleves, amely 2017 óta hungarikum, nemcsak itthon, hanem külföldön is az egyik legnépszerűbb, goulash néven ismert, magyar eredetű étel. Az elkészítési módja különbözik a magyartól, minden országban máshogy készül a gulyás.
Abban mindegyik fajta egyezik, hogy nagyon laktató ételről van szó, utána már csak egy kis édességnek van hely, vagy annak sem. A flamand változatot is érdemes elkészíteni, amely után biztos nem leszel éhes.
A flamand gulyás Belgium jellegzetes étele, krumplipürével vagy sült krumplival tálalják. A gulyás marhahúsból készül, amelyet először nagy lángon lepirítanak, majd hagymával és füstölt szalonnával dúsítanak. Innentől lesz a készítése izgalmas, mert barna sört öntenek rá, majd vaslábasban, sütőben sütik nagyon lassan, végül mustárral megkent kenyérrel tálalják.
Ha más nemzet gulyására is kíváncsi vagy, készítsd el az osztrák krumpligulyást, amelyet tükörtojással tálalnak.
Flamand gulyás
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm marha (lábszár vagy nyak)
- 330 milliliter barna sör
- 20 millliter vörösborecet
- 100 gramm bacon
- 2 fej fehérhagyma (nagy)
- 6 szelet kenyér
- 1 evőkanál mustár
- 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra. A bacont is vágjuk apróra. Egy nagy lábasban vagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a bacont, pirítsuk pár percig. Tegyük hozzá a hagymát, alacsony lángon karamellizáljuk meg. Hagyjunk neki időt, körülbelül 20 percet.
A marhahúst kockázzuk fel, hintsük meg liszttel. Vegyük ki a hagymát a lábasból, tegyük félre. A zsírt hagyjuk a lábasban, tegyük bele a felkockázott húst, majd magas hőmérsékleten pirítsuk meg minden oldalát. Öntsük rá az ecetet és a sört, majd morzsoljuk rá a kakukkfüvet is. Tegyük vissza a karamellizált hagymákat is, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük egy hőálló edénybe, például vaslábasba.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A kenyereket kenjük meg vastagon mustárral. Fektessük őket a mustáros felükkel lefelé a húsra, majd süssük körülbelül 2 órán át. Ennyi idő alatt a nedvességnek el kell párolognia.
Fotó: Getty Images