
Édesre sült fokhagyma és krémes bab - Elképesztően finom mártogatós
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
Amikor először megtörtént velem, hogy egy recept hatására becsomagoltam és megsütöttem egy teljes fej fokhagymát, hogy aztán hozzáadjam az ételhez, teljesen meg voltam rémülve. Hogy lehet megenni egy egész fej fokhagymát?
Úgy, hogy a sült, különösképpen a fóliában sült fokhagyma teljes átalakuláson megy keresztül. Elveszíti csípős, erős, maró jellegét, és teljesen más, mély, édes, de nem ingerlő íze lesz. Az állaga is átalakul, a héjon belül teljesen puha krémmé változik, amit ki lehet nyomkodni a megmaradt gerezdek hüvelyeiből.
Mindez főtt babbal kerül egy krémbe, és bár a sült fokhagyma az erősebb karakter, ő viszi el a műsort, a bab adja az alapot, a krémes, finom állagot. Ellensúlyozásul citrom és az ételhez nagyon jól passzoló rozmaring kerül még bele.
Én sokkal jobban szeretem megfőzni a babot, de simán el lehet készíteni konzervből is, úgy valamivel egyszerűbb - bár a fokhagyma sütésére így is, úgy is rá kell szánni az időt, azalatt pedig pont meg tud főni a bab is.
Sült fokhagymás, babos mártogatós

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej fokhagyma
- 500 gramm főtt bab
- 1 darab citrom
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A babot sós vízben puhára főzzük, vagy lecsepegtetett konzervet használunk. Aprítógépbe tesszük a babot, a sült fokhagyma kinyomkodott belsejét, az olívaolajat, sózzuk, belefacsarjuk a citromlevet és beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot is. Egészen krémesre, simára turmixoljuk.
Hidegen, pitával, illetve uborka-répa- vagy paprikacsíkokkal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori /Só&Bors