Édesre sült fokhagyma és krémes bab - Elképesztően finom mártogatós
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Mesésen puha madeleine: a mentes változatot gyerekjáték elkészíteni
Gazdag shakshuka fehérbabbal: ez biztosan ellát fehérjével
Puha banános-csokis keksz: az érett gyümölcs legjobb felhasználása
Tepsis csirkecomb vele sült fügével: kívül ropogós, belül omlós
10 szuper maradékmentő recept: a száraz kenyér és tészta sem megy kárba
Amikor először megtörtént velem, hogy egy recept hatására becsomagoltam és megsütöttem egy teljes fej fokhagymát, hogy aztán hozzáadjam az ételhez, teljesen meg voltam rémülve. Hogy lehet megenni egy egész fej fokhagymát?
Úgy, hogy a sült, különösképpen a fóliában sült fokhagyma teljes átalakuláson megy keresztül. Elveszíti csípős, erős, maró jellegét, és teljesen más, mély, édes, de nem ingerlő íze lesz. Az állaga is átalakul, a héjon belül teljesen puha krémmé változik, amit ki lehet nyomkodni a megmaradt gerezdek hüvelyeiből.
Mindez főtt babbal kerül egy krémbe, és bár a sült fokhagyma az erősebb karakter, ő viszi el a műsort, a bab adja az alapot, a krémes, finom állagot. Ellensúlyozásul citrom és az ételhez nagyon jól passzoló rozmaring kerül még bele.
Én sokkal jobban szeretem megfőzni a babot, de simán el lehet készíteni konzervből is, úgy valamivel egyszerűbb - bár a fokhagyma sütésére így is, úgy is rá kell szánni az időt, azalatt pedig pont meg tud főni a bab is.
Sült fokhagymás, babos mártogatós
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej fokhagyma
- 500 gramm főtt bab
- 1 darab citrom
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A babot sós vízben puhára főzzük, vagy lecsepegtetett konzervet használunk. Aprítógépbe tesszük a babot, a sült fokhagyma kinyomkodott belsejét, az olívaolajat, sózzuk, belefacsarjuk a citromlevet és beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot is. Egészen krémesre, simára turmixoljuk.
Hidegen, pitával, illetve uborka-répa- vagy paprikacsíkokkal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori /Só&Bors
Olvasd el ezt is!