Sült halfilé ropogós bundában: így lesz igazán tökéletes a panír
A ropogós bundában sült halfilé hamisítatlan böjti, mégis kiadós fogás.
Ha nincs sok időd a karácsonyi hajrában, a sült hal akkor is tökéletes választás. Ha valamilyen filével dolgozol, például tőkehallal, 20 percen belül tálalhatod is. A hal pillanatok alatt átsül, csak arra figyelj, hogy a bőrét pirítsd meg, hogy jó ropogós legyen.
Hogy igazán finom legyen, vajon érdemes sütni, ezt még ízesítheted fokhagymával, zöldfűszerrel és citromlével is. Utóbbiaktól friss lesz az összhatás, a pirult fokhagyma pedig karaktert ad az amúgy semleges ízű filének. Ha rohanásban vagy, mindenképp adj egy esélyt ennek a receptnek, nem fogod megbánni.
A halfilékről itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Tegyük a forró olajba a halfiléket a bőrös felükkel lefelé. Picit nyomjuk le őket, hogy biztosan érintkezzenek a forró serpenyővel. Így süssük őket kb. 4 percig, míg a bőrük ropogós nem lesz.
Utána fordítsuk meg a halfiléket, tegyük a vajat a serpenyőbe. A vajon süssük még 3-4 percig, közben locsolgassuk vele. Ha a hal teljesen átsült, vegyük ki egy tányérra.
A visszamaradt vajba nyomjuk bele a fokhagymát, majd fél perc után adjunk hozzá ízlés szerint petrezselymet és citromlevet. Locsoljuk meg vele a halat, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu