Krémes krumplipüré fokhagymával dúsítva: a légies köretbe parmezán is kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A változatosság jó, ne félj az újdonságoktól, még az egyszerű krumplipürét is feldobhatod, sokkal ízletesebben kínálhatod.
A köretek színes palettáján a krumplipüré nagy kedvencnek számít, amit érdemes néha feldobni, néhány hozzáadott alapanyagtól sokkal ízletesebb lesz. A krumplipürét a leggyakrabban reszelt sajttal szokás felturbózni, de akár párolt zöldségekkel is egybekeverheted, vagy pirított szalonnával.
Maradva az egyszerűség vonalán, a fokhagyma kellemes, intenzív zamatával is feldobhatod a pürét, elég csak néhány gerezdet a tejjel összemelegíteni, így belefő az íze. Ha még krémesebb állagúra szeretnéd, akkor 1-2 evőkanál tejfölt is adhatsz a krumplihoz. A látvány és a pluszíz miatt tálalásnál finomra vágott metélőhagymát vagy petrezselymet is keverj a püréhez. Ha még erőteljesebb ízzel szeretnéd felruházni, friss rozmaringot is adhatsz a körethez.
Fokhagymás krumplipüré
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 1 bögre (2,5 dl) tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg vaj
- 2 marék parmezán
- fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megpucolt burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, forró, sós vízben főzzük puhára.
A tejet öntsük kisebb lábasba, tegyük bele a megpucolt, megtört fokhagymagerezdeket, melegítsük fel, utána a gerezdeket távolítsuk el.
A megfőtt krumplit szűrjük le, majd a vajjal (kevesebbet is lehet használni, de ennyivel lesz extrán selymes) és a fokhagymás tejjel krumplinyomó segítségével törjük krémesre. A püréhez keverjük hozzá a reszelt parmezánt, ízlés szerint fűszerezzük fehér borssal, ha szükséges, még sót is használjunk.
Fotó: Getty Images