![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz még finomabb a krumplipüré: 4 ötletet mutatunk, hogyan ízesítsd
![kpcover](https://kep.index.hu/1/0/4138/41385/413850/41385027_3158797_31c4d1fad3580a966bd8c5b8c1cc19b2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A selymes, krémes krumplipüré végtelen variációban készülhet, határt csak a fantáziád szabhat.
A világ legkedveltebb köretei burgonyából készülnek, lehet az sült vagy hagymás krumpli, esetleg az örök klasszikus krumplipüré.
A jól készített krumplipüré magában is ízletes, melegen kínálva a legfinomabb, ezért érdemes mindig úgy tervezni, hogy frissen kerüljön az asztalra. Ha ez mégsem megoldható, akkor próbáld meg melegen tartani, kényszerhelyzetben pedig marad az újramelegítés.
A püré kényes finomság, különösen, ha a felmelegítéséről van szó, persze nem lehetetlen feladat: a mikrót kerüld, helyette tűzhelyen, alacsony lángon, egy kevés tej vagy tejszín hozzáadásával végezd a műveletet.
![kpct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41385/413851/41385121_fe27c50d5bd86ac92c473ea3d31f5a08_wm.jpg)
Egyszerű köret, mégis verhetetlen. Ha ínyenc vagy, vagy egyszerűen csak kipróbálnál valami újat, akkor most jól figyelj, mert szuper tippeket adunk, mivel dobhatod fel a krumplipürét.
Fűszerezz bátran!
Az ételek lelke a fűszer, bizony, még az alapízesítők hiányát is megérezni, a krumplipüré főzővizébe ezért mindig tegyél sót, vagy akár házi ételízesítő kockát. Ha rákaptál a kísérletezésre, akár még alaplében vagy megmaradt húsleves levében is puhára főzheted a burgonyát.
A püréhez használhatsz fehér borsot, bátran lehet fűszerezni, szórj rá tárkonyt, chilit, füstölt paprikát, rozmaringot, sáfrányt vagy édesköményt.
![kpct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41385/413850/41385037_3dfd8c9379f821aee0c6b17e550a888e_wm.jpg)
Keverd zöldekkel
A krumplipüré nagyon jól párba állítható más alapanyagokkal. Gondolj csak az írek híres krumplipüréjére, melybe dinsztelt hagyma és kelkáposzta is kerül, és még pirosra sült szalonna is gazdagítja.
Na de maradjunk a zöldségeknél. A legegyszerűbb, ha friss fűszernövényekkel, bazsalikommal, kakukkfűvel és petrezselyemmel dúsítod, itt azonban nincs megállás, szezonális zöldségekkel is emelheted a színvonalát. Jól illik a pürébe a sárgarépa, borsó, brokkoli - a zöldeket párolás után forgasd egybe a pürével, hagyhatod darabosan, de krémesre is törheted. Édeskömény, zellergumó is kerülhet a pürébe, ezeket először felkockázva főzd félpuhára, majd add hozzá a krumplit és együtt készítsd tovább.
![kpct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41384/413849/41384945_f801a20f91bd038997df816d8c4f0067_wm.jpg)
Játssz a tejtermékekkel
Hagyományosan tej és vaj teszi ellenállhatatlanná a pürét. Az aranyszabály szerint a vaj hidegen, kis kockákban kerül a krumplihoz, miközben folyamatosan áttöröd.
A tej vagy tejszín esetében már más a helyzet, langyosra melegítve add a krumplihoz. Bevált módszer, hogy az aromás, friss fűszereket a langyos tejbe teszik, mert úgy sokkal ízesebb és illatosabb lesz a köret - próbáld ki rozmaringgal. A köretet tejföllel, natúr joghurttal és még kefirrel is elkészítheted, fő a változatosság.
![kpct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4138/41384/413849/41384915_a5526f91641636ee5a1a4f94d4ab511c_wm.jpg)
Sajttal csak finomabb lesz
Egy kis reszelt sajt vagy krémsajt csak jót tehet a pürével. A legjobb, ha reszelt parmezánnal dúsítod a pürét, de mást is használhatsz, lehet az füstölt vagy a magyar konyha kedvence, a trappista, és még jó fajta krémsajt is megbújhat a köretben.
Hogy mire használhatod a krumpli főzővizét? Netán megmaradt a püré? Újra felhasználhatod, vagy fagyaszd le. Korábbi cikkeinkből az említett kérdésekre megtalálod a választ.
Fotók: Getty Images