Így lesz még finomabb a krumplipüré: 4 ötletet mutatunk, hogyan ízesítsd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
A selymes, krémes krumplipüré végtelen variációban készülhet, határt csak a fantáziád szabhat.
A világ legkedveltebb köretei burgonyából készülnek, lehet az sült vagy hagymás krumpli, esetleg az örök klasszikus krumplipüré.
A jól készített krumplipüré magában is ízletes, melegen kínálva a legfinomabb, ezért érdemes mindig úgy tervezni, hogy frissen kerüljön az asztalra. Ha ez mégsem megoldható, akkor próbáld meg melegen tartani, kényszerhelyzetben pedig marad az újramelegítés.
A püré kényes finomság, különösen, ha a felmelegítéséről van szó, persze nem lehetetlen feladat: a mikrót kerüld, helyette tűzhelyen, alacsony lángon, egy kevés tej vagy tejszín hozzáadásával végezd a műveletet.
Egyszerű köret, mégis verhetetlen. Ha ínyenc vagy, vagy egyszerűen csak kipróbálnál valami újat, akkor most jól figyelj, mert szuper tippeket adunk, mivel dobhatod fel a krumplipürét.
Fűszerezz bátran!
Az ételek lelke a fűszer, bizony, még az alapízesítők hiányát is megérezni, a krumplipüré főzővizébe ezért mindig tegyél sót, vagy akár házi ételízesítő kockát. Ha rákaptál a kísérletezésre, akár még alaplében vagy megmaradt húsleves levében is puhára főzheted a burgonyát.
A püréhez használhatsz fehér borsot, bátran lehet fűszerezni, szórj rá tárkonyt, chilit, füstölt paprikát, rozmaringot, sáfrányt vagy édesköményt.
Keverd zöldekkel
A krumplipüré nagyon jól párba állítható más alapanyagokkal. Gondolj csak az írek híres krumplipüréjére, melybe dinsztelt hagyma és kelkáposzta is kerül, és még pirosra sült szalonna is gazdagítja.
Na de maradjunk a zöldségeknél. A legegyszerűbb, ha friss fűszernövényekkel, bazsalikommal, kakukkfűvel és petrezselyemmel dúsítod, itt azonban nincs megállás, szezonális zöldségekkel is emelheted a színvonalát. Jól illik a pürébe a sárgarépa, borsó, brokkoli - a zöldeket párolás után forgasd egybe a pürével, hagyhatod darabosan, de krémesre is törheted. Édeskömény, zellergumó is kerülhet a pürébe, ezeket először felkockázva főzd félpuhára, majd add hozzá a krumplit és együtt készítsd tovább.
Játssz a tejtermékekkel
Hagyományosan tej és vaj teszi ellenállhatatlanná a pürét. Az aranyszabály szerint a vaj hidegen, kis kockákban kerül a krumplihoz, miközben folyamatosan áttöröd.
A tej vagy tejszín esetében már más a helyzet, langyosra melegítve add a krumplihoz. Bevált módszer, hogy az aromás, friss fűszereket a langyos tejbe teszik, mert úgy sokkal ízesebb és illatosabb lesz a köret - próbáld ki rozmaringgal. A köretet tejföllel, natúr joghurttal és még kefirrel is elkészítheted, fő a változatosság.
Sajttal csak finomabb lesz
Egy kis reszelt sajt vagy krémsajt csak jót tehet a pürével. A legjobb, ha reszelt parmezánnal dúsítod a pürét, de mást is használhatsz, lehet az füstölt vagy a magyar konyha kedvence, a trappista, és még jó fajta krémsajt is megbújhat a köretben.
Hogy mire használhatod a krumpli főzővizét? Netán megmaradt a püré? Újra felhasználhatod, vagy fagyaszd le. Korábbi cikkeinkből az említett kérdésekre megtalálod a választ.
Fotók: Getty Images