Nagyon sajtos, fokhagymás lepény leveles tésztából: önmagában is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár a krémesre sült fokhagyma a lepénykenyér lelke, az sem mindegy, mivel ízesíted, a karakteres kéksajt fűszerként is funkcionál.
Habár nem annyira gyors, nagyon egyszerű receptről van szó, kevés alapanyagból készül, ízeiben viszont elképesztően összetett. Bár eddig azt hittem, a leveles tésztás krumplis lepénynél nem fogok finomabbat készíteni mostanában, ez a fokhagymás változat még azt is lekörözte.
A fokhagyma egyszerű alapanyag, mégis nagyon különleges lehet, ha jól van elkészítve: most nem nyersen került a tésztára, hanem krémesre sütve. Az egész fokhagymafejeket alufóliába csomagolva kell a sütőbe tenni, míg a gerezdek egészen puhák, szinte kenhetőek nem lesznek. A hőkezelés hatására a fokhagyma elveszti a csípősségét, úgyhogy ne félj az alább megadott mennyiségtől, nem lesz sok vagy bántó az íze, pont ennyivel lesz tökéletes.
A sült fokhagyma mellett kétféle zöldfűszer és kéksajt emeli köbre az ízélményt. Előbbiekből érdemes frisset használni, de ha nem jutsz hozzá, szárítottal sem lősz mellé. A kéksajtot semmiképp se helyettesítsd mással, nagyon sokat dob a végeredményen.
Fokhagymás lepény
Hozzávalók 6 személyre
- 3 fej fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm leveles tészta
- 200 gramm mozzarella sajt
- 50 gramm kéksajt
- 0.5 tk rozmaring
- 0.5 tk kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A fokhagymafejek tetejét vágjuk le úgy, hogy láthatóak legyen a gerezdek, locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat, szórjunk rájuk egy csipet sót.
Csomagoljuk őket alufóliába, és tegyük egy tepsire.
Toljuk a sütőbe, süssük 35-40 percig, míg teljesen puhák lesznek a gerezdek. Hagyjuk hűlni.
Ha picit hűlt, a krémesre sült gerezdeket nyomjuk ki a héjból, majd egy villával pépesítsük, 1 evőkanál olívaolajjal keverjük el.
A leveles tésztát nyújtsuk kb. 30x35 centis téglalappá, tegyük egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire, majd szurkáljuk meg villával. Tehetünk rá nehezéket is, hogy ne púposodjon fel. Süssük 8-10 percig minden nélkül, míg az alja barnulni nem kezd.
Vegyük ki a sütőből, kenjük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a fűszereket, a mozzarellát és a morzsolt kéksajtot.
Toljuk vissza a sütőbe 7-10 percre, míg a sajtok megolvadnak.
Vágjuk kockákra, tejfölös mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors