Krémesre sült krumpliszeletek ropogós leveles tésztán: kétféle sajt koronázza meg
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Pillanatok alatt elkészül a krumplilepény, amely nassolnivalóként, de salátával vagy hússal kiegészülve teljes értékű fogásként is megállja a helyét.
Egyszerű fogás, egyszerű hozzávalókból, mégis az egyik legfinomabb étel, amit mostanában készítettem. A krumpli, a fokhagyma és a rozmaring szentháromsága dominál benne, kiegészítik és fokozzák egymás ízét.
Tényleg egyszerű ételről van szó, mivel leveles tészta az alapja, szinte semmi munkád nem lesz vele. A tésztát meg kell szurkálni pár helyen, egyrészt azért, mert laposabb lepényt szeretnénk végeredményül, nem kell megemelkednie, és így tud távozni a gőz, másrészt, így a fűszeres olaj jobban átjárja.
A lepény tetejét pirult sajt koronázza meg, ne spórolj vele, érdemes kétfélét használni, a parmezán és a mozzarella nagyon jó választás.
Krumplis lepény leveles tésztából
Hozzávalók 8 szelethez
- 275 gramm leveles tészta
- 1 ek olívaolaj
- 200 gramm krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk rozmaring
- ízlés szerint só
- 200 gramm mozzarella
- 50 gramm parmezán
- kevés tej
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, gyaluljuk hajszálvékony szeletekre.
Az olívaolajat keverjük össze a zúzott fokhagymával és a rozmaringgal.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapíral, majd tegyük rá a 40x25 centisre kinyújtott leveles tésztát. A szélein hajtsunk vissza fél centit, hogy egy kis peremet képezzünk.
Szurkáljuk meg a tésztát villával pár helyen. Kenjük meg a fűszeres olívaolajjal, majd rendezzük el rajta a krumpliszeleteket. Ízlés szerint sózzuk.
Szórjuk meg a kétféle sajttal. A széleit kenjük le tejjel.
Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors