Fokhagymás mézzel sült sertéskaraj: a fűszeres hús vajpuha és szaftos lesz
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Felismered, milyen gomba van a képen? Ősszel különösen hasznos lehet
Foszlós házi kenyér: tökéletes szendvicsalap
Sütőtökös kölesfelfújt sok mazsolával: őszi desszert a javából
Pirosra sült, szaftos kacsamell: szójaszósz teszi izgalmassá
Így ne tisztítsd soha a késeidet: 3 gyakori hibát mutatunk
Egyszerre édes és sós az egészben sült sertéskaraj, a páctól jó fűszeres, a máztól pedig nagyon szaftos és ragacsos lesz.
Bár a húsok népszerűségi listáját a csirkemell és - comb vezeti, a sertéshúst sem érdemes mellőzni a konyhából, tarjából és karajból különösen finom fogások készülnek. Az egyben sült sertéskaraj amellett, hogy isteni, rengetegféle módon készíthető el, fűszerekkel bedörzsölve, édeskés fokhagymás mázzal sütve mennyei főfogás kerekedik belőle.
A húst lehetőleg megbízható helyről, hentestől szerezd be, ha esetleg hártyázottat tudsz venni/kérni, akkor még könnyebb dolgod lesz. A hús külsejét száraz páccal érdemes bedörzsölni, ebben paprika, fokhagyma, zöldfűszerek vannak, de ízlésed szerint alakíthatsz az összetevők listáján. A fokhagymás-mézes mázat se hagyd le róla, az egyszerre édes és sós bevonat a köbre emeli és szaftosan tartja a húst.
Fokhagymás-mézes sertéskaraj
Hozzávalók 8 személyre
Hús:
- 1.5 kilogramm sertéskaraj
- 1 evőkanál olívaolaj
Száraz pác:
- 1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál rozmaring
- ízlés szerint só, bors
Fokhagymás-mézes máz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 90 gramm méz
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. A sertéskarajról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével. Távolítsuk el róla a hártyát, vagy ha ez nem megy, akkor vagdossuk be a hártyás felét, hogy ne ugorjon össze sütés közben.
Egy kis tálban keverjük össze a száraz pác hozzávalóit.
A sertéskarajt vékonyan kenjük le olajjal, majd dörzsöljük bele a száraz pácot, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
Melegítsünk olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a sertéskaraj minden oldalát, oldalanként 3-5 percig. Ezután tegyük az előkészített sertéskarajt a tepsire.
Egy kis tálban keverjük össze a fokhagymás-mézes pác hozzávalóit, a fokhagymát reszelve keverjük bele. Ha túl sűrű, egy kevés olajjal lehet még hígítani.
Kenjük le a sertéskarajt ezzel a szósszal úgy, hogy mindenhova jusson belőle, szépen vonja be. Toljuk a sütőbe 25 percre. Vegyük ki, majd fedjük le fóliával, így a teteje nem ég meg, de a közepe továbbsül. Süssük még 25-30 percig, míg a belső hőmérséklete el nem éri a 63 fokot.
Vegyük ki a sütőből, ha elkészült, majd fólia alatt hagyjuk pihenni 10 percig. Szeletelve, sült, párolt zöldséggel, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images