![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fokhagymás mézzel sült sertéskaraj: a fűszeres hús vajpuha és szaftos lesz
![karaj2](https://kep.index.hu/1/0/3770/37708/377089/37708923_2877773_c9df26468a78a4b226ca6999c75a5588_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyszerre édes és sós az egészben sült sertéskaraj, a páctól jó fűszeres, a máztól pedig nagyon szaftos és ragacsos lesz.
Bár a húsok népszerűségi listáját a csirkemell és - comb vezeti, a sertéshúst sem érdemes mellőzni a konyhából, tarjából és karajból különösen finom fogások készülnek. Az egyben sült sertéskaraj amellett, hogy isteni, rengetegféle módon készíthető el, fűszerekkel bedörzsölve, édeskés fokhagymás mázzal sütve mennyei főfogás kerekedik belőle.
A húst lehetőleg megbízható helyről, hentestől szerezd be, ha esetleg hártyázottat tudsz venni/kérni, akkor még könnyebb dolgod lesz. A hús külsejét száraz páccal érdemes bedörzsölni, ebben paprika, fokhagyma, zöldfűszerek vannak, de ízlésed szerint alakíthatsz az összetevők listáján. A fokhagymás-mézes mázat se hagyd le róla, az egyszerre édes és sós bevonat a köbre emeli és szaftosan tartja a húst.
Fokhagymás-mézes sertéskaraj
![sertéskaraj](https://kep.index.hu/1/0/3770/37709/377090/37709015_66c2c04ac8e3bd479b231961e42a506a_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
Hús:
- 1.5 kilogramm sertéskaraj
- 1 evőkanál olívaolaj
Száraz pác:
- 1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál rozmaring
- ízlés szerint só, bors
Fokhagymás-mézes máz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 90 gramm méz
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. A sertéskarajról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével. Távolítsuk el róla a hártyát, vagy ha ez nem megy, akkor vagdossuk be a hártyás felét, hogy ne ugorjon össze sütés közben.
Egy kis tálban keverjük össze a száraz pác hozzávalóit.
A sertéskarajt vékonyan kenjük le olajjal, majd dörzsöljük bele a száraz pácot, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
Melegítsünk olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a sertéskaraj minden oldalát, oldalanként 3-5 percig. Ezután tegyük az előkészített sertéskarajt a tepsire.
Egy kis tálban keverjük össze a fokhagymás-mézes pác hozzávalóit, a fokhagymát reszelve keverjük bele. Ha túl sűrű, egy kevés olajjal lehet még hígítani.
Kenjük le a sertéskarajt ezzel a szósszal úgy, hogy mindenhova jusson belőle, szépen vonja be. Toljuk a sütőbe 25 percre. Vegyük ki, majd fedjük le fóliával, így a teteje nem ég meg, de a közepe továbbsül. Süssük még 25-30 percig, míg a belső hőmérséklete el nem éri a 63 fokot.
Vegyük ki a sütőből, ha elkészült, majd fólia alatt hagyjuk pihenni 10 percig. Szeletelve, sült, párolt zöldséggel, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!